Στις τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)», που αναμένεται να περατωθούν πριν το τέλος του 2022.

Όπως τονίζεται, η κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής στη Νέα Μάκρη πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης του ΙΣΝ προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018. Συνολικά, τα τελευταία 26 χρόνια, το ΙΣΝ έχει ενισχύσει το Πυροσβεστικό Σώμα με δωρεές ύψους 41 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Το χωριό του Σταύρου Νιάρχου θερμοκοιτίδα για επίδοξους startuppers – Τα κίνητρα

Το Κέντρο Εκπαίδευσης

Το Κέντρο Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε στους χώρους της πρώην Αμερικανικής Βάσης στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων. Το Κέντρο περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει και πρόσοψη κτιρίου, και ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.

Οι δωρεές του ΙΣΝ

Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα τελευταία 26 χρόνια, από τη σύσταση του ΙΣΝ, το Ίδρυμα έχει δωρίσει στο Π.Σ. ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο αξιοποιείται επί σειρά ετών και ιδιαίτερα στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, καθώς και 15 πυροσβεστικά οχήματα. Το ΙΣΝ χρηματοδότησε επίσης την ανέγερση του Κέντρου Εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενώ στο παρελθόν έχει στηρίξει επί σειρά ετών πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών του Π.Σ. σε θέματα δασοπυρόσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Κατά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Ακόμη, το ΙΣΝ έχει ενισχύσει με δωρεές του εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και τη Σάμο.

Με αφορμή την επερχόμενη ολοκλήρωση κατασκευής του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)», ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Οι δασικές πυρκαγιές αλλά και κάθε μορφής καταστροφή ή κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες τους και τη φύση, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολεί όλο και πιο συχνά, και δυστυχώς μπορεί και με τραγικές συνέπειες, στο μέλλον. Μπροστά στην καίρια συμβολή των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με κίνδυνο τη ζωή τους, αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, εξάσκηση και εξοπλισμό. Η στήριξή μας σήμερα αλλά και διαχρονικά αποτελεί μια μικρή ένδειξη της βαθιάς ευγνωμοσύνης μας για όλα όσα έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη χώρα και σε όλους τους συνανθρώπους μας το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε: «Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη αναβαθμίζει συστηματικά και ουσιαστικά την εκπαίδευση των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό το φιλόδοξο και εξαιρετικά αναγκαίο έργο έγινε πραγματικότητα χάρις στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος η οποία αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι το ΙΣΝ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς. Για μας η ποιοτική εκπαίδευση των Πυροσβεστριών και Πυροσβεστών μας και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης είναι πρώτη προτεραιότητα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρίνεται στις αυστηρότερες προδιαγραφές προσφέροντας μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν οι Πυροσβέστριες και Πυροσβέστες μας να ανταποκριθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στις πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Κινήσεις όπως αυτές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, συλλογικά, τη μεγάλη προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας μας έναντι των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κυπριακό: Σενάρια για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία πριν τις εκλογές στη γείτονα
Επικαιρότητα |

Σενάρια για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία πριν από τις εκλογές στη γείτονα

Η προετοιμασία για το μεγάλο αυτό βήμα, την προσάρτηση των κατεχομένων, γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με τις πρώτες κινήσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.