Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών της θεσσαλικής υπαίθρου λόγω των ζημιών που σημειώθηκαν σε βασικά αγροτικά προϊόντα του κάμπου, θα ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και του ΕΛΓΑ Λάρισας, αποδεικνύουν τη ζημιά που σημειώθηκε – κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης- σε αγροτικά προϊόντα, τόσο της επαρχίας Τυρνάβου (αχλάδια, αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα), όσο και του νομού Λάρισας γενικότερα (κάστανα, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια).

Διαβάστε επίσης: Αχλάδια: Οι χαμηλές τιμές «γονάτισαν» τους παραγωγούς

Η ζημιά επέφερε ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων και οδήγησε σε χαμηλές τιμές και κατά συνέπεια σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος των θεσσαλών παραγωγών.

Τα παραπάνω εξετάστηκαν σε συνάντηση εργασίας του κ. Αγοραστού με τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, παρουσία του προϊσταμένου του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπύρου Σπυροπούλου.

«Από τις συνεχείς επαφές που έχω με αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικούς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η  αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση  ενέργειας, καυσίμων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, έλλειψη εργατών γης και αύξηση ημερομισθίων) σε συνδυασμό  με τις ζημιές που σημειώθηκαν σε βασικά αγροτικά προϊόντα του κάμπου, αυξάνει την αβεβαιότητα των παραγωγών ως προς το προσδοκώμενο γεωργικό εισόδημα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, η στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και τους αγροτικούς φορείς, να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επιλύσουμε προβλήματα και να διατηρήσουμε τον πρωτογενή τομέα σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO