Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές της Ασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας παράλληλα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θωρακιστούν έναντι μελλοντικών κραδασμών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Asian Development Bank, Μασατσούγκου  Ασακάβα, προέτρεψε επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ασίας να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν απότομες εκροές κεφαλαίων που προκαλούνται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό

«Βλέπουμε ήδη τον κίνδυνο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που μπορεί να προκαλέσει απότομες ανατροπές των ροών κεφαλαίων ή απότομη υποτίμηση του νομίσματος», δήλωσε ο Ασακάβα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στο φόρουμ της ASEAN+3 στη Σιγκαπούρη την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης -Το ΔΝΤ και ο κίνδυνος να χάνονται 3,4 τρισ. δολ. κάθε χρόνο

Τα «φωτεινό σημείο» και οι αβεβαιότητες

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι οι οικονομίες που αποτελούν την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) είναι ένα «φωτεινό σημείο» στην παγκόσμια οικονομία, με ανάπτυξη που προβλέπεται στο 5% φέτος και μετριάζεται ελαφρά το 2023.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές είναι «εξαιρετικά» αβέβαιες και κυριαρχούνται από κινδύνους, όπως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια οικονομική σύσφιξη και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας.

«Μια άλλη παγκόσμια πρόκληση είναι ο πληθωρισμός. Αναμένεται να είναι μόνο 4% κατά μέσο όρο στην Ασία φέτος. Όμως οι πληθωριστικές πιέσεις στην περιοχή αυξάνονται», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό το σοκ και αν μπορεί να έρθουν άλλοι κραδασμοί. Αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε και να διατηρήσουμε τα buffers και να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πλήρως το πακέτο εργαλείων πολιτικής μας», είπε στο ίδιο φόρουμ.

Τα αυστηρά lockdown της Κίνας για την COVID έχουν επιβαρύνει την ήδη επιβραδύνουσα παγκόσμια ανάπτυξη, περιορίζοντας την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή