Αν και είθισται στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς να μειώνονται οι θέσεις εργασίας στο τέλος της χρονιάς, το 2022 όμως το κύμα των απολύσεων είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

Ο λόγος είναι ότι οι CEO των τραπεζών ανησυχούν για την εταιρικά αποτελέσματα του 2023, καθώς ο πληθωρισμός πιέζει το λειτουργικό κόστος και οι ασταθείς αγορές συρρικνώνουν τα έσοδα από βασικούς τομείς της τραπεζικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Προχωρά σε περικοπές bonus στελεχών παρά την αύξηση εσόδων

Σύμφωνα με το Reuters οι ακόλουθες μεγάλες τράπεζες έχουν ανακοινώσει ή έχουν αναφέρει ότι θα προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας:

Barclays

Η Barclays μείωσε το προσωπικό της  στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική κατά λιγότερο από 3%, δήλωσε πηγή στο Reuters. Είχε προηγηθεί περικοπή της τάξης του 45% στις αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες συγχωνεύσεων.

Η βρετανική επενδυτική τράπεζα σημείωσε καλές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα, ιδίως στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, αλλά στις ΗΠΑ πούλησε περισσότερους από τους επιτρεπόμενουςτίτλους, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Citigroup

Η Citi κατήργησε δεκάδες θέσεις εργασίας σε όλο το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς η ύφεση των συναλλαγών συνεχίζει να επιβαρύνει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street.

Ο αμερικανική τράπεζα έχει ενισχύσει τα έσοδά της από τις  χορηγήσεις δανείων καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, αλλά η επιθετική δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών έχει προκαλέσει φόβους για ύφεση που θα μπορούσε να πλήξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Credit Suisse

Η Credit Suisse επιταχύνει τις περικοπές τους κόστους λειτουργίας που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς η τράπεζα αγωνίζεται να το μειώσει κατά περίπου 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η Credit Suisse είχε ήδη δηλώσει ότι θα απολύσει μέρος του προσωπικού της και θεωρείται πιθανό να αφορά περισσότερες απολύσεις από αυτές που έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων και στον τομέα της διαχείρισης πλούτου. Επιπλέον, συμφωνα με ανώνυμες πηγές θα μειώσει κατά 5% το προσωπικό του private banking στο Χονγκ Κονγκ.

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, μείωσε τον Οκτώβριο το προσωπικό της επενδυτικής της τράπεζας στις ομάδες δημιουργίας και παροχής συμβουλών, σε μια κίνηση που επηρέασε κυρίως νεαρούς τραπεζίτες. Απέλυσε δεκάδες στελέχη στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs ξεκίνησε την τακτική ετήσια μείωση του προσωπικού από τον Σπετέμβριο.

Ο γίγαντας της Wall Street τυπικά μειώνει το προσωπικό της κατά  1% έως 5% κάθε χρόνο, και οι περικοπές του 2022 θα είναι πιθανότατα στο χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους,σύμφωνα με πληροφορίες.

HSBC

Υπό την πίεση του μεγαλύτερου μετόχου, του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου Ping An, ο οποίος επιζητεί αύξηση της κερδοφορίας  ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Νόελ Κουίν έχει επιταχύνει τους τελευταίους μήνες τα σχέδια συρρίκνωσης της παγκόσμιας αυτοκρατορίας της και εξορθολογισμού της διοίκησής της.

Το Reuters ανέφερε ότι η HSBC απολύει τουλάχιστον 200 ανώτερα στελέχη, καθώς περικόπτει τις τάξεις των Chief Operating Officers που έχει σε μια σειρά από χώρες και επιχειρηματικούς κλάδους.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι πουλάει την καναδική της επιχείρηση έναντι 10 δισ. δολαρίων, αφαιρώντας με μια κίνηση περίπου 4.000 υπαλλήλους από το μισθολόγιό της. Ανακοίνωσε επίσης  την πώληση της πολύ μικρότερης δραστηριότητάς της στη Νέα Ζηλανδία και το κλείσιμο άλλων 114 υποκαταστημάτων στη Βρετανία, αφήνοντάς την με περίπου το ένα τρίτο του αριθμού των καταστημάτων που είχε μόλις το 2016.

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley προβαίνει σε μέτριες περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος James Gorman στο συνέδριο Reuters NEXT, χωρίς να όμως να δώσει αριθμητικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή