Ελαφρά ανάκαμψη καταγράφεται στην αισιοδοξία των συμβούλων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), καθώς ο Γενικός Δείκτης GRe+1, που είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, διαμορφώθηκε στο 28,3%, έναντι τιμής 26,8%.

Παραμένει ωστόσο σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2021 όταν είχε τιμή 58,2%.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής και των δύο υπο-δεικτών, πολύ περισσότερο όμως του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας, ενώ η βελτίωση του δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών ήταν περιορισμένη.

Αβεβαιότητα λόγω Ουκρανίας και ενεργειακής ακρίβειας

Παρά τις θετικές εξελίξεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εξαιρουμένου πληθωρισμού, ο χαμηλός βαθμός αισιοδοξίας οφείλεται στις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στις αγορές ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας, που καταγράφει τις προσδοκίες για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε σε 27,2%, έναντι 13,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Παρέμεινε όμως πολύ χαμηλότερος εκείνου του τρίτου τριμήνου του 2021, όταν ήταν 64,0%.

Θετικές και αρνητικές εκτιμήσεις

Η βελτίωση έναντι του προηγουμένου τριμήνου οφείλεται στην αύξηση της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» εκτιμήσεων για όλες τις μεταβλητές του Δείκτη. Εντονότερη όμως ήταν η τόνωση της αισιοδοξίας για τον πληθωρισμό και την ανεργία. Το χαμηλό επίπεδο αισιοδοξίας οφείλεται, όπως σημείωνε η προηγούμενη έκθεση, στις «ανησυχίες που δημιουργούν προβλέψεις διεθνών οργανισμών και φορέων άσκησης πολιτικής για επιβράδυνση της μεγέθυνσης διεθνώς, η άνοδος των επιτοκίων, οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού και η διεθνής πολιτική συγκυρία.»

Oριακή βελτίωση προσδοκιών

Το τρίτο τρίμηνο 2022 βελτιώθηκαν οριακά οι προσδοκίες για την πορεία των συντελεστών της παραγωγής το επόμενο έτος. Παρά τη σχετικά σημαντικότερη άνοδο της αισιοδοξίας για την πορεία των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, η οποία σχολιάστηκε στο προηγούμενο τμήμα, η χειροτέρευση των προσδοκιών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οδήγησε σε μικρή μόνο αύξηση της μέσης διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις μεταβλητές του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η διαφορά αυξήθηκε στο 29,3%, από 25,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Ήταν όμως 52,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive