Με μόλις 2 ημέρες να απομένουν μέχρι να εφαρμοστεί η απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου πηγαίνουν ενάντια σε όλες τις προσδοκίες και έχουν πράγματι αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι στις 5 Οκτωβρίου , ο ΟΠΕΚ+ είχε συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), αγνοώντας τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ να αντλήσουν περισσότερο αργό ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Κυριακής η αγορά

Η προτεινόμενη περικοπή ήρθε σε μια στιγμή που ο ΟΠΕΚ+ έκρινε απαραίτητο να μειώσει την παραγωγή για να σταθεροποιήσει τις αγορές αργού ενόψει της κλιμακούμενης παγκόσμιας ζήτησης αυτό το φθινόπωρο.

Τα αποτελέσματα των μειώσεων

Ένα μήνα αργότερα, τα πραγματικά αποτελέσματα των προτεινόμενων περικοπών αρχίζουν να εμφανίζονται.

Διαβάστε επίσης – Έτοιμος να « παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου», δηλώνει ο ΟΠΕΚ

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η πραγματική παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο ανήλθε σε 29,01 εκατομμύρια bpd, περίπου 710.000 bpd λιγότερο από τον Οκτώβριο.

Το μεγαλύτερο βάρος σήκωσε η Σαουδική Αραβία, η οποία μείωσε την παραγωγή της τον Νοέμβριο κατά 500.000 bpd σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης – Πώς το πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αναστατώσει τις αγορές

Παρόλο που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το καρτέλ έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο μείωσης της παραγωγής, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

Κόντρα στο ρεύμα

Πηγαίνοντας εντελώς αντίθετα με τις προσδοκίες, η Ρωσία, αύξησε την παραγωγή τον Νοέμβριο.

Ο Viktor Katona, αναλυτής πετρελαίου στην Kpler στη Βιέννη, επιβεβαιώνει ότι «Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου έκαναν αυτό που αντικρούει την κύρια αφήγηση, δηλαδή αύξησαν την παραγωγή».

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανόν να μην αποφασιστεί κάποια περαιτέρω μείωση στις ποσοστώσεις παραγωγής.

Ανώνυμες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι δεν αναμένουν από τον ΟΠΕΚ πρόσθετα μέτρα, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέες μειώσεις.

Αβεβαιότητα

Το κατά πόσον η προσφορά ρωσικού αργού θα μειωθεί πραγματικά σημαντικά τον Δεκέμβριο και τους πρώτους μήνες του νέου έτους και εάν οι κυρώσεις ΕΕ-ΗΠΑ-G7 θα αποδειχθούν επιτυχείς, μένει να φανεί.

Το ιρανικό «εγχειρίδιο»

Όπως υπογραμμίζει το Oilprice.com, η Μόσχα έχει πάρει ένα φύλλο από το «εγχειρίδιο» του Ιράν που περιορίζει τις κυρώσεις και εργάστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών για να δημιουργήσει ένα νέο υπεράκτιο δίκτυο logistics, το οποίο περιλαμβάνει μεταφορές πλοίου σε πλοίο και εργασίες ανάμειξης αργού για να διασφαλίσει ότι το αργό του πετρέλαιο διατηρείται που ρέει σε παγκόσμιους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια