«Δεν θα δεχτεί» πλαφόν στη τιμή του πετρελαίου της η Ρωσία  διαμηνύει το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για το πλαφόν που συμφώνησαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Δεν θα δεχθούμε αυτό το πλαφόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα προβεί σε ταχεία ανάλυση της συμφωνίας και θα απαντήσει στη συνέχεια, μετέδωσε το RIA.

Διαβάστε επίσης: G7: «Λευκός καπνός» για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που εφαρμόζουν το ανώτατο όριο – μια στάση που επαναβεβαίωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Από φέτος η Ευρώπη θα ζει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Τι προβλέπει η συμφωνία για το πλαφόν

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει στις χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται σε τιμή χαμηλότερη των 60 δολαρίων. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την αποστολή ρωσικού αργού με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο, ακόμη και σε χώρες που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία.

Το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματευόταν γύρω στα 67 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Όσον αφορά τη Ρωσία η Γέλλεν εκτιμά ότι «με την οικονομία της Ρωσίας να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της να γίνεται όλο και πιο τεντωμένος, το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ εκτίμησε σήμερα ότι η Μόσχα θα εξακολουθήσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της, παρά την «επικίνδυνη», όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα των δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.

«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή