Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση τίθενται ολοένα και πιο επιτακτικά στο επίκεντρο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, καθώς παλεύουν με τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και τις επιπτώσεις των συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια μπορεί να είναι «πληθωριστική και ακόμη και ελαφρώς στασιμοπληθωριστική», δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μιλώντας σε πάνελ σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στην Μπανγκόκ. «Τονίζω ότι μπορεί, δεν ξέρουμε ακόμα».

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Η καθυστέρηση στην πράσινη μετάβαση θα βλάψει την οικονομία

«Παρατηρώντας τον πληθωρισμό που προκαλείται από την πράσινη μετάβαση», θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «μια σαγηνευτική νομισματική πολιτική», αλλά είναι πιθανώς και επικίνδυνη, είπε την Παρασκευή τονίζοντας ότι θα πρέπει «να αντιδράσουμε, αλλά όχι να αντιδράσουμε υπερβολικά».

Διαβάστε επίσης – Άπιαστο όνειρο ο πληθωρισμός 2% – Το «αγκάθι» της αργής ανάπτυξης

Τα κλιματικά σοκ

Κλιματικά σοκ — είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς — μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Μ. Ayhan Kose της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ίδιο πάνελ. Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να «επανεκτιμήσουν» τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής, τους στόχους για τον πληθωρισμό ή και τα δύο.

Διαβάστε επίσης – Πώς θα ανταποκριθούν οι τράπεζες στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διερευνούν τρόπους διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στις τιμές μιας μετάβασης σε πιο πράσινη ενέργεια.

Νωρίτερα φέτος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel είπε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2.

Οι κίνδυνοι για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών είναι μεγαλύτεροι, είπε ο Kose την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής πόρων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

«Υπάρχει ένταση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των ανεπτυγμένων αγορών για τη χρηματοδότηση του κλίματος», είπε. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με την ουσία της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε, και αυτή είναι η χρηματοδότηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green