Η ρήξη με τους τραπεζίτες

Πρώτη η στήλη σε περιέγραψε χθες το σκηνικό σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες. Αναφέραμε όσα δεν έγραψαν οι άλλοι, οι οποίοι έμειναν στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη (μη) συμφωνία και για τα όσα είναι ακόμη στο τραπέζι.

Γράψαμε ότι η… κακοκαιρία Αριέλ έκανε την εμφάνισή της στις διαπραγματεύσεις Σταϊκούρα και των επικεφαλής των τραπεζών. Κι επιβεβαιωθήκαμε με όσα έγιναν χθες, Παρασκευή. Πρώτα ο υπουργός Οικονομικών «έδωσε» τις τράπεζες βγάζοντας στη φόρα τις προμήθειες που βαρύνουν τους καταναλωτές.

Και στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την Κ. Σακελλαροπούλου έστειλε το μήνυμα στις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Λίγο αργότερα ένα non paper αναφερόταν στην ενόχληση του πρωθυπουργού για μια σειρά θεμάτων. Όπως το ότι δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων, δεν κάνουν εξωδικαστικούς, δεν βάζουν πλάτη για τους συνεπείς δανειολήπτες κ.λπ.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση έριχνε στους τραπεζίτες τον μουτζούρη, το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν και άμεσα.

Και για να πούμε την αλήθεια, καμιά κυβέρνηση δεν μπορούσε να πάει σε εκλογές με την κατηγορία ότι δεν κάνει κάτι με τις τράπεζες που έχουν υψηλή κερδοφορία εξαιτίας των επιτοκίων χορηγήσεων, αλλά και των χρεώσεων ακόμη και για την «ανάσα» μας μέσα σε ένα υποκατάστημα.

Η καυτή πατάτα στους τραπεζίτες…

Αλλά τι θα γίνει από δω και πέρα; Κατ’ αρχάς οι τράπεζες είναι αυτές που επί διήμερο «έφαγαν» την επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης. Και είναι αυτές που εμφανίζονται… ανάλγητες και αρνούνται να επωμιστούν το βάρος της… ελάφρυνσης των πολιτών, ειδικά των δανειοληπτών.

Και η κυβέρνηση εμφανίζεται στο ρόλο του θεματοφύλακα της.. ευζωίας των πολιτών και αυτή που πιέζει τις τράπεζες να λάβουν αποφάσεις.

Η πληροφορία της στήλης είναι ότι γίνονται υπόγειες διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Δηλαδή να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις που θα δείχνουν και ουσιαστικά ότι κάτι γίνεται. Είτε με μειώσεις δόσεων για καμιά 30αριά χιλιάδες δανειολήπτες. Είτε με το να μειωθούν κάποιες χρεώσεις που πραγματικά είναι εξοργιστικές.

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις. Με μετόχους (και ιδιώτες), με διοίκηση, με λογοδοσία και με αδήριτη ανάγκη για υψηλή κερδοφορία.

Όμως, οι τράπεζες είναι αυτές που διασώθηκαν στα χρόνια της χρεοκοπίας, με χρήματα του ελληνικού λαού. Καιρός είναι να ανταποδώσουν.

… Και ο φόρος στα τραπεζικά κέρδη

Πάντως, να μας το θυμηθείτε. Η υπόθεση του έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών θα «παίζει» για καιρό. Το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ζητά το ΠΑΣΟΚ, το έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση, το έχει διαψεύσει ο Μητσοτάκης.

Το σήριαλ θα έχει πολλά επεισόδια, αλλά μη νομίζετε ότι θα γίνει κάτι. Μόνο ως μοχλός πίεσης μπορεί να λειτουργήσει. Ως διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Μαξίμου προκειμένου να πετύχει τις… γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι τράπεζες. Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το πολύ…

Περίεργα πράγματα στον ΕΦΚΑ με τους 12 διευθυντές

Με βάση το νόμο 4892/2022 για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να υπάρξει στελέχωση του οργανισμού με γενικούς διευθυντές οι οποίοι θα επιλέγονταν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ουσιαστικά το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα εξουσιοδοτούσε τον διοικητή για να συμμετάσχει στη διαδικασία και στον ορισμό των προσόντων.

Η εισήγηση ετοιμάστηκε και έπρεπε να περάσει από το δ.σ. Ξέρετε τι έγινε… Κόπηκε… ομόφωνα και η προκήρυξη που περιμένουν δεκάδες ενδιαφερόμενοι για τις 12 θέσεις γενικών διευθυντών είναι στον αέρα.

Εις μάτην δηλαδή περίμεναν να προκηρυχθεί η διαδικασία για την πρόσληψη των στελεχών. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι τουλάχιστον 8 από τις 12 θέσεις είναι «ταγμένες», δηλαδή ήδη δοσμένες και μόνο 4 θα ήταν με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Και μαθαίνουμε και κάτι ακόμη. Ότι τη διαδικασία την «τρέχει» κορυφαίο στέλεχος στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού που πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τις δραστηριότητές του.

Καλά θα πάει αυτό, που λέει και ο λαός…

Ανοιξη θα… ανοίξουν οι κάλπες;

Η μοναδική συζήτηση στα βουλευτικά γραφεία και στους κρατικούς οργανισμούς είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Η ημερομηνία δηλαδή, η Κυριακή που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διευθυντής πολύ γνωστού κυβερνητικού βουλευτή, πρόσφατα έβαζε στοίχημα ότι οι εκλογές θα γίνουν Φεβρουάριο, το πολύ Μάρτιο κι όχι μετά το Πάσχα.

Ο «χρησμός» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, για κάλπες από την Ανοιξη και μετά, δεν μας φώτισε και πολύ. Τι εννοεί από την Ανοιξη; Στις αρχές της Ανοιξης, δηλαδή τον Μάρτιο;, Μετά την Ανοιξη, κάτι που σημαίνει ότι ημερολογιακά θα είναι μετά τον Μάιο, και πριν το καλοκαίρι.

«Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα», είπε ο κ. Οικονόμου, άρα, αν η τελική ημερομηνία είναι αρχές Ιουλίου, δύο ή τρεις μήνες είναι αρχές Μαίου ή αρχές Απριλίου. Μήπως η 2α Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Πρωταπριλιά, όπως έχει γράψει πολλάκις η στήλη;

Θα μαδάμε τη μαργαρίτα…

Ενας πλειστηριασμός και μια… συμβολική βοήθεια

Η Ιωάννα Κολοβού, η δημοσιογράφος που έχασε το σπίτι της κι έγινε… σύμβολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μάχη κατά των πλειστηριασμών (και της κυβέρνησης), είναι πλέον γνωστή σε όλους. Αλλωστε, η εικόνα με την σπασμένη πόρτα του διαμερίσματος θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, όμως, η κ. Κολοβού, έκανε μια ανάρτηση που δημιουργεί κάποια θέματα.

Λέει, λοιπόν, η ανάρτηση:

«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα απ’ την ψυχή μου, όλους τους Έλληνες πολίτες, για το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που επέδειξαν με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα μου με αποκορύφωμα την εισβολή στο σπίτι μου σπάζοντας τη πόρτα.

Σήμερα γνωστοποιώ τον λογαριασμό μου στην Τράπεζα Πειραιώς στον οποίο όλοι μπορούν να καταθέσουν συμβολικά έστω και ένα ευρώ! Δεν θα πάει χαμένο. Θα αποτελεί ψήφο στην προσπάθεια όλων μας για να διασωθεί η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ κάθε Έλληνα πολίτη και ευάλωτου δανειολήπτη. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας παρακαλώ κοινοποιήστε το!»

Πράγματι, δεν είναι τίποτε ένα ευρώ, όμως, όταν ερωτάται τι θα κάνει τα λεφτά η κ. Κολοβού λέει: «για την επαναγορά του σπιτιού». Δηλαδή για το σπίτι που έχει ήδη εκπλειστηριαστεί, που κάποιος ιδιώτης έχει πληρώσει περί τα 100 χιλιάρικα, τα οποία πήρε η κ. Κολοβού και εξόφλησε πολλά από τα χρέη της.

Και το να ζητά βοήθεια μέσω facebook είναι κομματάκι προβληματικό, ειδικά μετά από όλα όσα γίνει.

1,35 δισ. ευρώ από ηλεκτροπαραγωγούς

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι βεβαιώθηκε από τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών ποσό 367 εκατ. ευρώ για την έκτακτη εισφορά ύψους 90% με βάση την αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Το ποσό αυτό είναι καταβλητέο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Τις αμέσως επόμενες ημέρες βεβαιώνονται και τα υπολειπόμενα ποσά από τις υπόλοιπες ΔΟΥ, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί ποσά από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Συνολικά, εξαιρώντας τις ΑΠΕ, έχουν παρακρατηθεί μέχρι σήμερα κέρδη συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «η Ελλάδα εμφανίζεται, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλυση του αμερικανικού οργανισμού taxfoundation και στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, ως μία από τις πρώτες χώρες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν επιβάλει εισφορά ή/και παρακράτηση στα υπερβάλλοντα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα με τον μεγαλύτερο συντελεστή. Και τα ποσά αυτά επιστρέφουν στους πολίτες μέσω των μέτρων στήριξης που υλοποιεί η κυβέρνηση, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Πρώτοι σε απορρόφηση ευρωκονδυλίων

«Ολοι οι διαγωνισμοί βρίσκονται καθ’ οδόν και νομίζω ότι πλέον είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε την υποδομή που θα αλλάξει τις κακές επιδόσεις που είχε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια». Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στο Sixth Sustainability Summit for South-East Europe & the Mediterranean, του Εconomist. Οπως είπε, έχει ήδη απλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε όλοι να ξέρουν πως μπορούν να προχωρήσουν. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως έχουμε πετύχει να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση απορρόφησης κονδυλίων σε όλα, έτσι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε και αυτή την ευρωπαϊκή συμβολή στη διαχείριση των αποβλήτων. Η επίλυση ενός προβλήματος που παραδεχόμαστε και κατανοούμε ότι είναι υπαρκτό, έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε.

Ένα φιλέτο 165 στρεμμάτων

Να που το ακίνητο στο Ρίο – Αντίρριο έχει μνηστήρες, και μάλιστα πέντε. Πρόκειται για το πρώην εργοτάξιο την εποχή που φτιαχνόταν η γέφυρα.

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα:
· ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΙΤΣΗΣ
· ΠΕΤΤΑΣ Ν. ΠΑΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
· ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ. Α.Ε.
· PROMARINE REAL ESTATE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
· WEST A.E.

Η στήλη θυμάται ότι αυτό το ακίνητο εδώ και περίπου 20 χρόνια, από το 2004 που εγκαινιάστηκε η γέφυρα, έμενε αναξιοποίητο. Εχουν γίνει μελέτες, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την εκμετάλλευσή του, αλλά μηδέν εις το πηλίκο.

Το εμπορικό κέντρο θα γίνονταν, τι γραφειακοί χώροι, τι κατοικίες με θέα τη θάλασσα, και άλλα πολλά.

Πρόκειται για έκταση 165 στρεμμάτων το οποίο, σύμφωνα με την προκήρυξη, ενδείκνυται για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του έμπροσθεν θαλάσσιου μετώπου, τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου ή ακόμα και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών ως προς την πλήρωση των κριτηρίων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού θα εκκινήσει άμεσα, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για να δούμε τώρα αν πραγματικά ήρθε η ώρα να πέσουν λεφτά στο πρώην εργοτάξιο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories