H συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες ολοκληρώθηκε με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Ένα δελτίο που πάνω – κάτω έλεγε ότι έκλεισε μια συμφωνία για να βοηθήσουν τους συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες με μείωση δόσεων αλλά… χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Ελεγε επίσης ότι συμφωνήθηκε και αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων. Όλα καλά με λίγα λόγια, τουλάχιστον σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου και τις γνωστές διαρροές.

Όμως, η στήλη μαθαίνει ότι στη συνάντηση επικράτησε… κακοκαιρία Αριέλ. Και λίγα λέμε. Το κλίμα ήταν πολύ κακό, καμιά συμφωνία δεν υπήρξε, πουθενά δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές και θα λέγαμε ότι επήλθε ρήξη, αν δεν υπήρχε αυτό το δελτίο τύπου που τα «έβλεπε» όλα καλά.

———————-

Ποιος θα πάρει τον μουτζούρη;

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι κανείς δεν θέλει να πάρει τον «μουτζούρη» των μέτρων ανακούφισης των δανειοληπτών. Κανείς δε θέλει να επωμιστεί το κόστος, ούτε ο Σταϊκούρας, ούτε οι τραπεζίτες. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συνάντηση η οποία έγινε σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα.

Και μαθαίνουμε ότι μπορεί να μην έπεσαν οι… Γέφυρες, αλλά τα σπαρτά έχουν καεί.

Η αναφορά στο δελτίο τύπου ότι περιμένει σε δύο εβδομάδες τις προτάσεις των τραπεζών, δείχνει ότι δεν επετεύχθη συμφωνία. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά η συζήτηση δεν ήταν και η καλύτερη και υπάρχει πρόβλημα. Θα φανεί σε 15 ημέρες όταν θα καταλάβουμε ποιος… θα πληρώσει το λογαριασμό και με τι αντίτιμο.

Πάντως, ούτε οι τραπεζίτες θέλουν να πληρώσουν, ούτε η κυβέρνηση να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά.

Δύσκολη η εξίσωση, κι έρχονται και εκλογές…

———————-

Το Επικρατείας της ΝΔ

Με τις εκλογές να έχουν… μυρίσει για τα καλά, τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε φάση αναζήτησης προσώπων που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα κάνουν… γκελ στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός χειρίζεται προσωπικά την εύρεση ενός προσώπου από το χώρο της κεντροαριστεράς το οποίο θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο. Δεν ξέρουμε αν αυτό το πρόσωπο θα είναι π.χ. ο Κυριάκος Πιερρακάκης ή κάποιος άλλος, όμως είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερευνά με προσοχή όλα τα προτεινόμενα πρόσωπα. Διότι θα μπορούσε να είναι επικεφαλής ή και δεύτερος στο ψηφοδέλτιο, κάτι που θα είχε και δημοσκοπικά οφέλη. Γι’ αυτό αν δείτε ξαφνικά ένα πρόσωπο από τον κεντροαριστερό χώρο να μιλά με θετικά λόγια για την κυβέρνηση της ΝΔ, μην απορήσετε. Απλά κάτι θα τρέχει.

—————–

Και το ψάξιμο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, όχι βεβαίως να βρουν κεντροαριστερό υποψήφιο για επικεφαλής. Αλλά να βρουν πρόσωπα που θα «γκελάρουν» στον κόσμο και θα σηματοδοτούν κάτι στο οποίο θέλουν να δώσουν έμφαση οι κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται διάφορα ονόματα από το χώρο των κινημάτων και ίσως μια γυναίκα που θα φέρει μαζί της την «ταυτότητα» της αγωνιστικής διάθεσης.

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν γυναίκες και για το Επικρατείας και για τα λοιπά ψηφοδέλτια. Πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το νέο, τους Ελληνες της διασποράς, το brain drain που κάποια στιγμή πρέπει να γίνει brain gain. Και ήδη φαίνεται να καταλήγουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα σενάρια πολλά και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες όλο και θα φουντώνουν.

Αγέρωχοι παραμένουν οι όροφοι

Για χτίσιμο ξενοδοχείων έχουμε ακούσει. Για… γκρέμισμα όμως κάποιων ορόφων ποτέ. Αν και η υπόθεση εκκρεμεί από το 2020, όταν το ΚΑΣ έβγαλε σχετική απόφαση, οι δύο όροφοι του ξενοδοχείου Coco – Mat, συμφερόντων Π. Ευμορφίδη, στην περιοχή του Μακρυγιάννη, οι οποίοι κρύβουν την Ακρόπολη, παραμένουν στη θέση τους.

Αγνωστο για ποιο λόγο αυτή η κωλυσιεργία για μια καταφανή παραβίαση. Στα μέσα Νοεμβρίου το ΣτΕ έδωσε 3 μήνες προθεσμία στο δήμο της Αθήνας να κατεδαφίσει τους ορόφους, και η «καυτή πατάτα» πέρασε στα χέρια του Κώστα Μπακογιάννη.

Το ΣτΕ θα επανέλθει τον Φεβρουάριο για να δει αν η απόφαση έχει υλοποιηθεί, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Μάλλον, όμως, δεν την… γλιτώνουν οι δύο όροφοι, ακόμη κι αν, όπως λένε οι κακές γλώσσες, έχουν μπει πολλά εμπόδια και γίνονται πολλές προσπάθειες να μην γκρεμιστούν.

Απλά να πούμε ότι κάποιος θα πρέπει να φταίει όταν ένα ξενοδοχείο με θέα στην Ακρόπολη κτίζεται σε ύψος 33 μέτρων, αντί 24 που επιτρέπονται στην περιοχή.

Κι ότι παρά το γεγονός ότι η οικοδομική άδεια και η αναθεώρησή της έχουν κριθεί παράνομες από το 2017 και το 2019, αλλά οι όροφοι στέκουν εκεί αγέρωχοι.

————————————-

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα

Τα έχει πει πολλές φορές ο Γιάννης Στουρνάρας. Τα λένε και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που περνούν, όμως φως στο τούνελ δεν βλέπουμε.

Ο λόγος για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να μην έχει η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την οικονομία που ζήσαμε στο παρελθόν.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη Handelsball ο διοικητής της ΤτΕ, ρωτήθηκε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εννοεί και είπε:

«Τρία παραδείγματα: Πρώτον, πρέπει να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Δεύτερον, πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα μέσω της αξιολόγησης των επιδόσεων. Και τρίτον, πρέπει να προωθήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών είναι πολύ χαμηλό στη χώρα μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι η δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών. Δράσεις όμως θα πρέπει να αναληφθούν και στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια παιδεία και στο σύστημα υγείας συμβάλλουν όχι μόνο στην αποδοτικότητα, αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη».

Πραγματικά μια σημαντική παρέμβαση του διοικητή για θέματα που όλοι συμφωνούν, αλλά κανείς δεν τολμά.

———————————-

Παράταση στο ντιλ Viva Wallet – JP Morgan

Εξέπνευσε προχθές η προθεσμία που είχαν οι δύο πλευρές, η ελληνική Viva Wallet με την JP Morgan, για την αγορά ποσοστού της πρώτης από τη δεύτερη. Πρόκειται για ένα ντιλ το οποίο έφερνε επενδύσεις στην ελληνική αγορά fintech περίπου 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις είχαν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα καθώς υπήρξαν διαφορές στις αποτιμήσεις σε σχέση με αυτές που είχαν υπολογιστεί αρχικά, με βάση εκείνα τα δεδομένα. Ετσι, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να παρατείνουν τις συζητήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους.

———————–

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Πρεμιέρα κάνουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Η απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5/12/2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1/1/2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις. Η προσυμπλήρωση θα είναι διαθέσιμη για όλες τις δηλώσεις έτους 2022 που υποβάλλονται από 5/12/2022. Για τον λόγο αυτό, οι εφαρμογές δηλώσεων ΦΠΑ θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα έως και τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

——————-

Ιδιώτες για διευθυντές στον ΕΦΚΑ

Επτά στους δέκα πολίτες αποδέχονται ως θετικό μέτρο τις συντάξεις fast track, ενώ την ίδια ώρα η πλειονότητα βλέπει θετικά τη δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Pulse, σε δείγμα 2.512 πολιτών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΚΑ το διάστημα 19-27 Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι 9 στους 10 πολίτες που βλέπουν θετικά την πρόσληψη ιδιωτών, επιθυμούν να επεκταθεί ως μέτρο και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα με αντίστοιχα προβλήματα. Επιπλέον, οι πολίτες θεωρούν πως έχει βελτιωθεί η συνολική λειτουργία του ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες.

—————————–

Παράταση για την ψηφιακή απογραφή

Παρατείνεται έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12 τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας αποτελεί το προηγούμενο στάδιο για την πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Η παράταση αυτή παρέχεται προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος σε όσες εταιρείες δεν απογράφηκαν και στους λογιστές τους ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories