Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο BB+ και αναθεωρεί τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες.

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, η ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα οδηγούν στην αναθεώρηση των προοπτικών, σημειώνει ο γερμανικός οίκος.  Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος και οι διαρθρωτικές οικονομικές δυσχέρειες παραμένουν προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Η αξιολόγηση της Ελλάδας με ΒΒ+ και θετικό outlook αντανακλά με βάση τον συγκεκριμένο οίκο τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στη στήριξη των ευάλωτων κρατών – μελών της ευρωζώνης από παρεμβάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό αντικατοπτρίζει, από το 2020, καινοτομίες της ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγορών ομόλογων και χαλάρωση των κανόνων που το συνόδευαν, ώστε να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα παρόλο που ο δανειστής δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Η εν λόγω στήριξη από το Ευρωσύστημα ενισχύθηκε περαιτέρω το τρέχον έτος.

Τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την καινοτομία των συλλογικών δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ, μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ύψους 30,5 δισ. ευρώ (13,4% του μέσου όρου του ΑΕΠ του 2021-26), παράλληλα με τη δυνατότητα περαιτέρω μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, καταδεικνύουν ένα πιο διαρκές ευρωπαϊκό στήριγμα πέραν της κρίσης του κοροναϊού, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση να δαπανήσει σε δημόσιες επενδύσεις.

Πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους

  • Ισχυρότερη από την αναμενόμενη πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου επιτοκιακού κόστους του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου χρέους και της προσδοκίας πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων έως το 2023.
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν σημαντικά τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και βελτίωσαν ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με πολιτικές ευθυγραμμισμένες με τη χρηματοδότηση από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη.

Πώς θα ανέβει μια βαθμίδα η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα σε επενδυτική βαθμίδα εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά: i) η διατήρηση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα ενισχύει την υπόθεση της ενισχυμένης μονιμότητας της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης των ελληνικών αγορών χρέους και της βιωσιμότητας του χρέους μετά τις προσεχείς εκλογές και πέραν της κρίσης Covid-19, ii) η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση διατηρήσουν μια ισχυρή και διατηρήσιμη καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους, iii) οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα μειωθούν περαιτέρω, ενισχύοντας την παροχή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, ή/και iv) οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες περιοριστούν, αυξάνοντας τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Αντίθετα, οι προοπτικές θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν σε Σταθερές εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά: i) η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος περιοριστεί ή αποδειχθεί αναποτελεσματική, πυροδοτώντας πιο σκληρά σενάρια στις αγορές- ii) οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμείνουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή υλοποιηθεί μια πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αντιστρέφοντας την τρέχουσα πορεία μείωσης  του δημόσιου χρέους, iii) οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα ενταθούν εκ νέου, αυξάνοντας τον κίνδυνο  ενδεχόμενων υποχρεώσεων στον κρατικό ισολογισμό- και/ή iv) η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις αποδυναμώνεται, όπως μετά τις εκλογές του 2023, μειώνοντας τις προοπτικές περιορισμού των μακροοικονομικών ανισορροπιών και υπονομεύοντας την ενδεχόμενη ευρωπαϊκή στήριξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες