Περισσότερες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ουρούμτσι στα βορειοδυτικά, ανακοίνωσαν χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού την Κυριακή, καθώς η Κίνα προσπαθεί να καταστήσει την πολιτική της για μηδενική COVID-19 πιο στοχευμένη και λιγότερο επαχθή μετά τις εκταταμένες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Ουρούμτσι, η πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ, περιοχή όπου ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις, θα ανοίξει ξανά τα εμπορικά κέντρα, τις αγορές, τα εστιατόρια καθώς και άλλους χώρους από τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν οι αρχές, μετά από αυστηρά lockdown που διήρκεσαν μήνες.

Διαβάστε επίσης – Η Κίνα αντιμέτωπη με τα όρια της πολιτικής zero-covid

Περιορισμός αντιδράσεων

Μετά την καταστολή των διαδηλώσεων, αυτό το σαββατοκύριακο οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ήταν περιορισμένες, με πολλές αστυνομικές δυνάμεις να είναι παραταγμένες και σε ετοιμότητα στην περιοχή Liangmaqiao του Πεκίνου και στη Σαγκάη γύρω από την οδό Wulumuqi, όπου και ξέσπασαν οι πρώτες μαζικές αντιδράσεις πριν από μια εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις με σύνθημα «Σι Τζιπίνγκ, παραιτήσου»

Μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα τον περασμένο μήνα στο Ουρούμτσι είχε πυροδοτήσει δεκάδες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων στο όνομα της μηδενικής COVID σε περισσότερες από 20 πόλεις, γεγονός που αποτέλεσε μια έκφραση πολιτικής ανυπακοής σε πρωτοφανή έκταση στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση στο καθεστώς των μαζικών τεστ στον πληθυσμό, καθώς και να επιτρέψει σε θετικά κρούσματα και στενές επαφές να απομονωθούν στο σπίτι υπό ορισμένες συνθήκες, όπως ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαν Τσουνλάν, ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της COVID-19, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένειες εξασθενεί – γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μια αλλαγή προς την κατεύθυνση όσων ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα μέτρα χαλάρωσης ποικίλλουν σε όλη τη χώρα

Την Κυριακή, η πόλη Nanning, πρωτεύουσα της νότιας περιοχής Guangxi, ακύρωσε την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID εντός 72 ωρών για να μπορεί κάποιος πολίτες να χρησιμοποιήσει το μετρό.

Το Σάββατο στο Πεκίνο, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η αγορά φαρμάκων για πυρετό, βήχα και πονόλαιμο δεν απαιτεί πλέον εγγραφή με πραγματικό όνομα. Αυτό ακολούθησε τις ανακοινώσεις σε τοπικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό θα μπορούσαν να τεθούν σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Οι νέοι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων μειώθηκαν σε όλη τη χώρα σε 31.824, δήλωσαν οι αρχές την Κυριακή, κάτι που μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στο ότι λιγότερα άτομα υποβάλλονται πλέον σε εξετάσεις λόγω χαλάρωσης των περιορισμών. Η Κίνα ανέφερε την Κυριακή μόλις δύο νέους θανάτους από τον ιό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή