Καθώς η Κίνα προσανατολίζεται στη χαλάρωση των σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών τις τελευταίες μέρες ενάντια στα πολύμηνα lockdown, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η τελευταία σχετική παρέμβαση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, ο Σι ανέφερε πως οι κινέζοι διαδηλωτές είναι «αγανακτισμένοι» έπειτα από 3 χρόνια Covid. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Ομικρον επιτρέπει «περισσότερη ευελιξία», για τις αρχές της χώρας και την έκταση των περιοριστικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης – Η Κίνα αντιμέτωπη με τα όρια της πολιτικής zero-covid

Με βάση πληροφορίες του Reuters, οι ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να έρθουν τις επόμενες μέρες και εκτιμάται ότι θα αφορούν στη μείωση των ημερήσιων υποχρεωτικών μαζικών τεστ Covid, καθώς και στον περιορισμό των υποχρεωτικών καραντινών όταν εντοπίζεται κρούσμα στην κοινότητα και του υποχρεωτικού εγκλεισμού των θετικών περιστατικών στα σπίτια τους.

Τις προηγούμενες ημέρες έντονς ήταν οι μαζικές αντιδράσεις των Κινέζων που κατέβηκαν στους δρόμους της Σαγκάης και αλλού φωνάζοντας «Κομμουνιστικό Κόμμα, παραιτήσου. Σι Τζιπίνγκ, παραιτήσου» και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μετά τα νέα τελευταία μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις με σύνθημα «Σι Τζιπίνγκ, παραιτήσου»

Σημαντική αλλαγή

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξάντλησαν και εξόργισαν εκατομμύρια πολίτες στην Κίνα, καθώς ολόκληρες κοινότητες ήταν αποκλεισμένες, μερικές φορές για εβδομάδες ή και μήνες με την εμφάνιση ενός μόνο κρούσματος.

Το Παρατηρητήριο Δυσαρέσκειας για την Κίνα, το οποίο διευθύνεται από το Freedom House που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Κίνα από το περασμένο Σάββατο έως τη Δευτέρα. Η δεξαμενή σκέψης ASPI της Αυστραλίας υπολόγισε 51 διαδηλώσεις σε 24 πόλεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα