
Στην Ιταλία ασχολήθηκαν όλοι με την δήλωσή της για το ελληνικό «μεράκι», με την οποία είπε στους Ιταλούς ότι πρέπει να εργάζεται κανείς με όλο του το πάθος και με τεράστια αφοσίωση για να πετυχαίνει τους στόχους του. Και στην πρώτη της ομιλία στην βουλή της Ρώμης, η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα της και η Ελλάδα είναι οι κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κάποιοι φίλοι της διηγούνται ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία και έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τα ελληνικά θέρετρα.
Δεν πρόκειται όμως μόνον γι΄αυτό. Είναι σαφές ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια ολοένα και εμφανέστερη στροφή της Ιταλίας προς τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σε ότι αφορά το ενεργειακό με απόλυτη ταύτιση απόψεων στην πρόταση με αντικείμενο το οριζόντιο πλαφόν στην ενέργεια. Αλλά και στο μεταναστευτικό: Xθες βράδυ η Μελόνι τόνισε και πάλι ότι πρέπει να λειτουργήσει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για τους επαναπατρισμούς και να δοθεί έμφαση στις νόμιμες ροές, «διότι η χώρα της μαζί με τα άλλα κράτη πρώτης άφιξης των μεταναστών στην Μεσόγειο δεν μπορεί να σηκώνει όλο το σχετικό βάρος».
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Μελόνι λέει «όχι» στις συναλλαγές με κάρτα για μικρά ποσά
Η στενή επαφή με την Ελλάδα είναι σαφής
Πολιτικοί αναλυτές, υπογραμμίζουν ότι τον πρώτο, αυτό, ενάμιση μήνα από την σύσταση της νέας κυβέρνησης, μπορεί κανείς να παρατηρήσει, κανείς, ότι από την μία, η Ιταλία έπαψε να συντάσσεται μόνιμα με το Βερολίνο και το Παρίσι. Και από την άλλη, ότι δεν συμμάχησε σταθερά με τις χώρες του Βίσεγκραντ, όπως φοβόντουσαν πολλοί. Έγινε μια τρίτη επιλογή, με έμφαση στην μεσογειακή διάσταση της χώρας και στην δημιουργία, κατά το δυνατόν, ενός «άξονα του νότου», που να μπορεί να προβάλει, όπως φαίνεται, κοινές διεκδικήσεις με κύρια αναφορά στην ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Μένει να διαπιστωθεί πόσα ουσιαστικά αποτελέσματα θα πετύχει. Αλλά η στενή επαφή με την Ελλάδα είναι σαφής. Τόσο με την ανταλλαγή επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Αντόνιο Ταγιάνι, όσο και με αναφορά της Μελόνι σε επικείμενη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί στις 15 του μήνα. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί είτε στα Τίρανα, στην Σύνοδο της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, στις 6 Δεκεμβρίου, είτε στο Αλικάντε της Ισπανίας, στις 9 του μηνός, στο περιθώριο της συνάντησης των εννέα μεσογειακών χωρών της Ένωσης.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Επιμένει η Άγκυρα στα περί «τουρκικής» μειονότητας της Θράκης
Η προκλητική ανάρτηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Σενάρια για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία πριν από τις εκλογές στη γείτονα
Η προετοιμασία για το μεγάλο αυτό βήμα, την προσάρτηση των κατεχομένων, γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με τις πρώτες κινήσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.

Εκτός κυβέρνησης βρετανός υπουργός - Γιατί τον απομάκρυνε ο Σουνάκ
Τι διαπίστωσε ανεξάρτητος σύμβουλος για τα φορολογικά του Ναχίμ Ζαχάουι

Στην κατάψυξη αρκετές περιοχές – Πού χιονίζει σήμερα
Αυτές είναι οι περιοχές με τις οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της ημέρας

Μητσοτάκης από Τόκυο: Η ιαπωνική παροιμία και η μαντινάδα
Τι γράφει ο πρωθυπουργός στα social media

«Inside woman» του Παντσέρι η Εύα Καϊλή - Τι αποκαλύπτουν οι FT
To Κατάρ και ο ρόλο του Τζιόρτζι

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση διαρκείας από τη Βουλή έως τον… δρόμο
Ολομέτωση επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Νέα Δημοκρατία: Με στρατηγική διλημμάτων μέχρι τις κάλπες
Ο σχεδιασμός μετά τη σύγκρουση στη Βουλή

Στον τουρισμό το θέμα του κατώτατου μισθού έχει λυθεί
Η τελευταία κλαδική σύμβαση εργασίας στον τουρισμό υπογράφτηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Μετά την πρόταση μομφής: Η πολιτική ζωή σε σταυροδρόμι
Η κοινοβουλευτική σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ήταν η πρώτη πράξη μιας προεκλογικής μάχης με ακραία πόλωση