
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο των τελευταίων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής της, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει το όριο κάτω από το οποίο οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται «ηλεκτρονικές πληρωμές» με κάρτα, ορίζοντάς το στα 60 ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αυξήσει την δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά, μέχρι 5.000 ευρώ. Για την οριστική υιοθέτηση του μέτρου, όμως, αναμένεται η ολοκλήρωση σχετικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε επίσης: Σφίγγουν το ζωνάρι οι Ιταλοί ενόψει Χριστουγέννων
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συγκεκριμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης της Ρώμης προκάλεσε σειρά επικρίσεων με κύριο επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φοροδιαφυγή στον εμπορικό τομέα.
Με σημερινό της βίντεο στο Facebook, με το οποίο απευθύνεται στους πολίτες και το ονόμασε «Oι σημειώσεις της Τζόρτζια», η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλησε να υπερασπίσει την επιλογή της και υπογράμμισε:
«Το όριο σε πληρωμές με μετρητά δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία μας. Βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, το όριο αυτό έχει νόημα μόνον αν ισχύει για όλους. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά, διαφορετικά όρια για την χρήση μετρητών, αλλά και χώρες που δεν το έχουν θεσπίσει. Η Γερμανία δεν έχει όριο για μετρητά, ούτε και η Αυστρία που συνορεύει με την Ιταλία. Όποιος έχει μετρητά χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει, προτιμά να το κάνει σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «στην χώρα της, η χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε η μικρότερη φοροδιαφυγή ήταν το 2010, όταν επιτρέπονταν πληρωμές σε μετρητά μέχρι 5.000 ευρώ».
«Όσο περισσότερο αυξάνεται το όριο χρήσης μετρητών, τόσο λιγότερο ευνοείται η φοροδιαφυγή. Αν δεν μπορώ να ξοδέψω νόμιμα κάποια ποσά, τα οποία διαθέτω για χίλιους διαφορετικούς λόγους, θα τείνω να το κάνω αδήλωτα», τόνισε μέσω διαδικτύου η Τζόρτζια Μελόνι.
Αναφερόμενη, τέλος, στις πληρωμές με κάρτα, πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υποχρεώνει στο εξής τους εμπόρους να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρά ποσά. Μέχρι 60 ευρώ δεν θα θέλαμε να ισχύει η σχετική υποχρέωση. Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η υποχρέωση, για τόσο χαμηλά ποσά, επηρεάζει πολύ τους εμπόρους».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία οι έμποροι υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με κάρτα, ανεξαρτήτως του ποσού, ενώ το όριο στην χρήση μετρητών για πληρωμές έχει τεθεί στα 2.000 ευρώ και, πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης Μελόνι, είχε αποφασιστεί η μείωσή του στα 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.


Latest News

Κυρώσεις Ζελένσκι σε βάρος 185 εταιρειών και 3 προσώπων
Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται εταιρείες της Λευκορωσίας, που βοηθούν στη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού.

Τα κέρδη ρεκόρ και η δύσκολη εξίσωση για τα αφεντικά BP και Shell
Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία φούσκωσαν τα κέρδη των δύο ενεργειακών κολοσσών

«Πετώντας με έναν κινητήρα»: Οι νέοι κίνδυνοι για τις προμήθειες τροφίμων
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι ασταθείς αγορές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή αποτελούν όλα μια απειλή

ΔΝΤ: Η παγκόσμια αβεβαιότητα φρενάρει την ανάπτυξη
Από το Brexit και τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο, οι διαδοχικοί κραδασμοί δημιουργούν έναν εκρηκτικό μείγμα

Η Αμβέρσα, οι κυρώσεις και τα «ματωμένα» διαμάντια του Πούτιν
Στη φούσκα των Βρυξελλών, τα διαμάντια δεν είναι πλέον ο καλύτερος φίλος κανενός

Η εβδομάδα της κρίσης για την πορεία των επιτοκίων - Το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed
Τα στοιχήματα των 25 και 50 μονάδων βάσης

Kέρδισε την ομαδική αγωγή υπαλλήλων της η Amazon
Ο δικαστής είπε ότι η αγωγή ήταν πολύ ασαφής

Εξαφανίζονται τα... μπάρμπεκιου - Ποιοι λένε αντίο στις μπριζόλες
Ολα τα σημάδια δείχνουν συνεχείς πιέσεις φέτος, ιδιαίτερα σε ορισμένα από τα πιο «σαρκοφάγα» έθνη του κόσμου

Κόντρες υψηλής τάσης για τις αλλαγές της Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Οι αλλαγές που προωθεί η Κομισιόν, οι προτάσεις της Ισπανίας και η αντίδραση της ένωσης των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Πώς ο CEO του Spotify «έφτιαξε τη... μέρα» της Uber
Το ημερολόγιο έγραφε 2017 και η εφαρμογή για ταξί (rideshare) περνούσε μια «ιστορικά δύσκολη στιγμή»