Το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει η Γερμανία προκειμένου να αγοράσει 35 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που δημοσίευσε το Bloomberg, και το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του.

Τα χρήματα θα προέλθουν από ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το χρέος, όπως είχε ανακοινώσει ο γερμανός καγκελάριος τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης – Καναδάς: Σκοπεύει να αγοράσει 88 μαχητικά αεροσκάφη F-35

Οι παραδόσεις στο πλαίσιο του σχεδίου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μεταξύ 2026 και 2029. Στο κόστος περιλαμβάνεται και απόκτηση πυραύλων αέρος-εδάφους, καθώς και υποδομών εδάφους, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο.

Διαβάστε επίσης – Ο πόλεμος στην Ουκρανία «σκοτώνει» και τον ευρωστρατό

Πάνω από 2% του ΑΕΠ ο στόχος

Ο Σολτς δεσμεύτηκε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο μετά την επίθεση της Ρωσίας ότι η Γερμανία θα επενδύει «περισσότερο από» το 2% του ΑΕΠ της ετησίως στην άμυνα, με τη βοήθεια του ειδικού ταμείου.

Τα προβλήματα καθυστερήσεων στην παραγωγή των βιομηχανιών όπλων καθώς και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την προμήθεια υλικών παρεμπόδισαν την αύξηση των δαπανών του γερμανικού κράτους.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ αναθεώρησε πρόσφατα τον στόχο για το 2% του ΑΕΠ και είπε ότι το Βερολίνο θα τον πετύχει «κατά μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η αποτυχία της Γερμανίας να επιτύχει τον στόχο του 2%, που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε πηγή τριβών της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή