Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ειδική μεταχείριση» αναφορικά με τους κανόνες του χρέους για τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κάλυψη των στρατιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις το Σάββατο για το πώς πρέπει να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, προκειμένου να τους προσαρμόσουν στη μεταπανδημική πραγματικότητα του υψηλού δημόσιου χρέους και των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης – Ρέγκλινγκ: Η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των νέων δημοσιονομικών κανόνων

Αντιμετώπιση κινδύνων εθνική ασφάλειας

Σε έγγραφο που ετοιμάστηκε για τη συνάντηση, οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες της ΕΕ, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τον κρατικό δανεισμό για τη διαφύλαξη της αξίας του ευρώ, θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης – Αμυντικές δαπάνες στον ευρωπαϊκό χώρο: Αλλαγή σελίδας

«Η μέριμνα για το κοινό καλό, που είναι η ελευθερία και η ευρέως κατανοητή ασφάλεια, απαιτεί μια άμεση αλλαγή στη μεταχείριση των αμυντικών δαπανών των επιμέρους κρατών μελών», έγραψαν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους έκθεση, την οποία αποκαλύπτει το Reuters.

Η Γερμανία είναι αντίθετη στο να επισημανθούν μεμονωμένοι τομείς που θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στους κανόνες, αλλά η Επιτροπή έχει δείξει κάποια κατανόηση σε μια τέτοια προσέγγιση.

«Είναι καιρός να συμπεριλάβουμε τις αμυντικές δαπάνες σε αυτήν την εικόνα», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για αλλαγές στους κανόνες του χρέους της ΕΕ θα πρέπει να είναι «χωρίς ταμπού».

Τεράστιο έλλειμμα

«Από τη δημιουργία της ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συσσωρεύσει έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε αμυντικές δαπάνες σε σύγκριση με τον στόχο του 2% του ΑΕΠ (των δαπανών που απαιτούνται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ)», είπε ο Μπρετόν, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία, η οποία εδώ και καιρό υπολείπεται της απαίτησης του ΝΑΤΟ.

«Εάν κάθε χώρα είχε πετύχει τους στόχους της για αμυντικές επενδύσεις, τα επίπεδα χρέους της θα είχαν αυξηθεί κατά τουλάχιστον δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ», είπε.

Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πειθαρχικά μέτρα κατά μιας χώρας που παρουσιάζει έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας ως ελαφρυντικό παράγοντα.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει μια απαλλαγή από το έλλειμμα, όπως αυτή που εισήχθη το 2011 για την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους