
Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, τερματίζοντας το σερί των 17 συνεχόμενων μηνών ανόδου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να τροφοδοτεί τις τιμές μειώνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στη γείτονα παραμένει στο δυσθεώρητο ύψος του 84,4% σε ετήσια βάση ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας από την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κρατήσουν τον δείκτη ψηλά για ακόμη αρκετό καιρό.
Οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 85,5% σε ετήσια βάση, ενώ για τον Νοέμβριο η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg κινείτο στο 84,8%.
Υψηλό 24 ετών
Η στατιστική επίδραση της ήδη υψηλής βάσης για τον πληθωρισμό τον προηγούμενο Νοέμβριο, καθώς και η σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας το περασμένο δίμηνο οδήγησαν σε μια μερική συγκράτηση της αύξησης κόστους, μολονότι ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1998. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ελπίζει στις χώρες του Κόλπου για να σώσει τη λίρα
Ο πληθωρισμός του 2022 είναι ο υψηλότερος από τότε που το AKP του Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, το 2002, με την κυβέρνηση του αρχηγού του τουρκικού κράτους να ακολουθεί επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική χαμηλότοκου δανεισμού, πλήττοντας τη λίρα και τη σταθερότητα των τιμών.
Οι συνέπειες του πολέμου
Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σε άλλους, εξωτερικούς προς την Τουρκία παράγοντες.
Η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki σημειώνει ότι «οι επεκτατικές πολιτικές εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους θα ρίξουν περαιτέρω λάδι στην πληθωριστική φωτιά. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι κίνδυνοι έχουν αυξητική τάση: η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, ενισχύοντας τη ζήτηση και οδηγώντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα».
Στα τέλη Νοεμβρίου, με την τέταρτη συναπτή μείωση επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας περιόρισε το βασικό της επιτόκιο στο 9%.


Latest News

Τρία ιστορικά ρεκόρ για την αλβανική οικονομία το 2022
Σε τουρισμό, ξένες άμεσες επενδύσεις και εμβάσματα

Ισχυρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023 «βλέπει» η HSBC
Η τράπεζα δεν βλέπει πλέον ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προειοδοποιήσεις για αναταράξεις στην Ευρωζώνη από τη UBS - Το θετικό και το αρνητικό μήνυμα
Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη αλλά και τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο ρόλος των τραπεζών

Τεράστια «βουτιά» στα μπόνους των Golden Boys
Tα bonus σε απόλυτους αριθμούς «έπεσαν» στα 33,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι

Η τραπεζική καταιγίδα «ταρακουνά» το ευρωπαϊκό real estate
Τραπεζικές αναταραχές: Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακινήτων πλήττονται από την τραπεζική αναταραχή

Φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι βιώσιμη μια αποσύνδεση από την Κίνα
Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η Κίνα θα πρέπει να βοηθήσει την ΕΕ στην σύγκρουση της ΕΕ με την Ουκρανία.

Απώλειες ρεκόρ 8,63 δισ. ευρώ για την Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της

Σκληρή γλώσσα από φον ντερ Λάιεν κατά του Πεκίνου
Προς περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνολογίας από το μπλοκ προς την Κίνα

Ποια είναι τα «τρωτά» σημεία των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη από την απλοϊκή εκτίμηση, που θέλει τις τράπεζες να κερδίζουν περισσότερα όσο αυξάνονται τα επιτόκια

Ο δυσλεξικός «τεμπέλης» με τα σπίρτα που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Γεννήθηκε σαν σήμερα 30 Μαρτίου το 1926 σε ένα χωριό της νότιας Σουηδίας