Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, τερματίζοντας το σερί των 17 συνεχόμενων μηνών ανόδου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να τροφοδοτεί τις τιμές μειώνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στη γείτονα παραμένει στο δυσθεώρητο ύψος του 84,4% σε ετήσια βάση ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας από την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κρατήσουν τον δείκτη ψηλά για ακόμη αρκετό καιρό.

Οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 85,5% σε ετήσια βάση, ενώ για τον Νοέμβριο η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg κινείτο στο 84,8%.

Υψηλό 24 ετών

Η στατιστική επίδραση της ήδη υψηλής βάσης για τον πληθωρισμό τον προηγούμενο Νοέμβριο, καθώς και η σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας το περασμένο δίμηνο οδήγησαν σε μια μερική συγκράτηση της αύξησης κόστους, μολονότι ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1998. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ελπίζει στις χώρες του Κόλπου για να σώσει τη λίρα

Ο πληθωρισμός του 2022 είναι ο υψηλότερος από τότε που το AKP του  Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, το 2002, με την κυβέρνηση του αρχηγού του τουρκικού κράτους να ακολουθεί επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική χαμηλότοκου δανεισμού, πλήττοντας τη λίρα και τη σταθερότητα των τιμών.

Οι συνέπειες του πολέμου

Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σε άλλους, εξωτερικούς προς την Τουρκία παράγοντες.

Η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki σημειώνει ότι «οι επεκτατικές πολιτικές εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους θα ρίξουν περαιτέρω λάδι στην πληθωριστική φωτιά. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι κίνδυνοι έχουν αυξητική τάση: η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, ενισχύοντας τη ζήτηση και οδηγώντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα».

Στα τέλη Νοεμβρίου, με την τέταρτη συναπτή μείωση επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας περιόρισε το βασικό της επιτόκιο στο 9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή