Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται σε τελικό στάδιο συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση έως και 10 δισ. δολαρίων στην Άγκυρα, εκ των οποίων έως και 3 δισ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είπαν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι και μία ακόμα πηγή. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής (swap) ή άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν συζητήσει το θέμα.

Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που επιδιώκει μειώσεις επιτοκίων παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πτώση της λίρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο. Αξιωματούχοι στο Κατάρ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία είχε αρχικά αξία 5 δισ. δολαρίων, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισ.

«Οι συνομιλίες για την παροχή νέων πόρων από το Κατάρ στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισ. δολαρίων, αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια», είπε ένας αξιωματούχος, στο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων για να… πέσει ο πληθωρισμός

Τα κεφάλαια

«Θα αποκτηθούν τα κεφάλαια, με 2-3 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα θα έρθουν τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους. Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία», πρόσθεσε.  Δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισ. δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο. Το Κατάρ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία υποστήριξε τη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο άλλα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ το 2017, θέμα που επιλύθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

O Erdogan βρέθηκε στο Κατάρ για τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου την Κυριακή, ενώ ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Nureddin Nebati  συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ομόλογό του από το Κατάρ Ali bin Ahmed al-Kuwari.  Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έχει δανειστεί 9 δισ. δολάρια φέτος, από το σύνολο των 11 δισ. εξωτερικού δανεισμού που προβλέπεται.

Συμφωνίες

Η Άγκυρα έχει ήδη συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων 28 δισ. δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα και οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι περίπου 23-24 δισ. βρίσκονται ήδη στα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.  Η Τουρκία βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία για την τοποθέτηση κατάθεσης 5 δισ. δολαρίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.  Αντί για συμφωνίες ανταλλαγής, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προτίμησε πρόσφατα λογαριασμούς depo, οι οποίοι περιλαμβάνουν δολάρια ή ευρώ που εισέρχονται στο σύστημα αντί για τοπικά νομίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή