Διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom για τις ελλιπείς ποσότητες φυσικού αερίου που παραδόθηκαν από τη ρωσική εταιρεία κινεί η γερμανική RWE, λίγες ημέρες αφότου η επίσης γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper προχώρησε σε αντίστοιχη ενέργεια, ελπίζοντας να εξασφαλίσει αποζημίωση δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για τις ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραδόθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Uniper: Ζημιές ρεκόρ στο εννεάμηνο

Η έκθεση της RWE στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου ήταν αρκετά χαμηλή συγκριτικά με άλλες εταιρείες, καθώς από τη Μόσχα μέχρι το 2023 προβλεπόταν να καλυφθούν μόλις 15 τεραβατώρες (TWh), οι οποίες μειώθηκαν σε 4 TWh από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της προμήθειας, υπολογίζουμε ότι η αντικατάσταση των υπόλοιπων 4 TWh θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ (422 εκατομμύρια δολάρια)», εκτιμούσε τον Ιούνιο ο αναλυτής της Stifel Research, Martin Tessier.

Η Uniper, η οποία έχει υποστεί μέχρι σήμερα ζημίες ύψους περίπου 11,6 δισ. ευρώ από την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών που σταμάτησαν από τα τέλη Αυγούστου, έχει έκθεση 200 τεραβατωρών στη ρωσική Gazprom.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε η κρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper με το Βερολίνο να αγοράζει το μερίδιο της φινλανδικής Fortum, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή