Οι χώρες της ΕΕ μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά ένα τέταρτο τον Νοέμβριο, παρόλο που οι θερμοκρασίες έπεσαν, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα προσωρινά στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων ICIS έδειξαν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας τον περασμένο μήνα, μετά από παρόμοια πτώση τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης – Πως η Γερμανία «χτίζει» τα αποθέματα αερίου – Νέα συμφωνία ύψους 3 δισ.

Ψυχρός χειμώνας

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές ή κάνοντας αλλαγές για τον περιορισμό της ζήτησης. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια μέχρι πρότινος, ήταν το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι θερμοκρασίες έπεσαν πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Κύμα ψύχους δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης

Στη Γερμανία και την Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αερίου της ΕΕ, η ζήτηση μειώθηκε κατά 23% και 21% αντίστοιχα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ICIS. Στη Γαλλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο και στην Ολλανδία λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Στη «μέγγενη» του ρωσικού LNG η Ευρώπη

Εμπάργκο και πλαφόν

Η Ευρώπη έχει επίσης επιβάλει σαρωτικούς νέους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας για να περιορίσει και τη χρήση αυτής της πηγής ενέργειας.

Η απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στις τιμές που στοχεύει στη διατήρηση της ροής του ρωσικού πετρελαίου σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα για να αποφευχθεί η δημιουργία εκτεταμένων ελλείψεων, αλλά μόνο εάν το αργό πωλείται κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι, ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας .

Ωστόσο, στελέχη του κλάδου και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς περαιτέρω μείωση της ζήτησης και περισσότερες εισαγωγές LNG, οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια στην Ευρώπη.

Η πτώση της ζήτησης σήμαινε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν στο 95% της χωρητικότητας στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον βιομηχανικό οργανισμό Gas Infrastructure Europe, κοντά στο υψηλό όλων των εποχών. Βοήθησαν επίσης οι εισροές ρεκόρ LNG στην περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια