Με ταχύτατους ρυθμούς συρρικνώνονται οι αποστολές αργού πετρελαίου της Ρωσίας στην Ευρώπη. Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θαλάσσιες εισαγωγές από τη χώρα είναι από σήμερα σε ισχύ, κλείνοντας μια αγορά η οποία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ανερχόταν σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το διάστημα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων η ροή μειώθηκε σε λιγότερο από το ένα πέμπτο αυτού του όγκου, και αναμένεται να πέσει κοντά στο μηδέν μόλις αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης – Όλες οι λεπτομέρειες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μέχρι στιγμής η Μόσχα στρέφει τις πετρελαϊκές της εξαγωγές προ την Ασία, με έναν στολίσκο δεξαμενόπλοιων να ταξιδεύουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και παραδίδουν φορτία στην Ινδία και την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο με πλαφόν

Οι χώρες προορισμού

Την τελευταία εβδομάδα πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της ΕΕ, οι συνολικοί όγκοι που αποστέλλονται από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 94.000 βαρέλια την ημέρα σε 2,99 εκατομμύρια βαρέλια τις επτά ημέρες έως τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων συνέχισε να μειώνεται.

Ο όγκος του αργού πετρελαίου στα πλοία που κατευθύνονται προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές εκτοπισμένων ρωσικών προμηθειών, συν οι ποσότητες στα πλοία που δεν έχουν ακόμη δείξει τελικό προορισμό, μειώθηκε ελαφρά τις τέσσερις εβδομάδες σε 2 Δεκεμβρίου με μέσο όρο 2,45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό εξακολουθεί να είναι τρεισήμισι φορές υψηλότερο από τον όγκο που αποστέλλεται τις τέσσερις εβδομάδες αμέσως πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μέση βάση τεσσάρων εβδομάδων, οι συνολικές θαλάσσιες εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 153.000 βαρέλια την ημέρα και μειώθηκαν κάτω από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά σε οκτώ εβδομάδες. Οι αποστολές προς την Ευρώπη σημείωσαν νέο χαμηλό για το έτος, ενώ αυτές στην Ασία παρουσίασαν ελάχιστη αλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης