Δεν θα πουλήσει η Ρωσία πετρέλαιο με το πλαφόν που έχει ορίσει η Δύση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, συμπληρώνοντας ότι θα εμμείνει σ΄αυτήν την απόφαση της ακόμα και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή της.

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι η κίνηση της Δύσης είναι μια σοβαρή παρέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη εφοδιασμού.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: 10 ερωταπαντήσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

«Εργαζόμαστε στον σχεδιασμό μηχανισμών, οι οποίοι  θα απαγορεύουν  τη χρήση του ανώτατου ορίου τιμών, ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα οριστεί, διότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά», σημειώνει ο Νόβακ, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιο του το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.

«Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και προϊόντα του μόνο σε εκείνες τις χώρες που θα συνεργαστούν μαζί μας υπό συνθήκες αγοράς, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πλαφόν θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

Οι επιπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα για το άμεσο αντίκτυπο, αν υπάρχει, που θα έχει το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς πωλείται σε τιμή έκπτωσης σε σχέση με το Brent και το ποσοστό της έκπτωσης έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Το ρωσικό Urals , διαπραγματευόταν γύρω στα 61,3 δολάρια ανά βαρέλι – λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το ανώτατο όριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent έκλεισαν στα 85,57 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί μια από τις κύριες πηγές για τα ρωσικά έσοδα σε συνάλλαγμα από τότε που οι σοβιετικοί γεωλόγοι βρήκαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζεται διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και τους εμπόρους να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρείες που αποδέχονται το ανώτατο όριο.

Στην ουσία, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια