Την ώρα που οι τιμές των μέσων κατοικιών καταγράφουν τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι αξίες στον κλάδο των πολυτελών κατοικιών ελάχιστα έχουν διαφοροποιηθεί.

«Η αγορά πολυτελών ακινήτων την τελευταία τριετία σημείωσε μικρότερη αύξηση από αυτήν της μέσης κατοικίας», αναφέρει στον ΟΤ ο κος Κυριάκος Ξύδης, Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties.

«Το 2020 και 2021 η άνοδος ήταν ανεπαίσθητη, κυρίως λόγω του Covid-19 και του περιορισμού των ταξιδιών, αλλά και των διακοπών. Συνολικά για την τριετία βλέπουμε μια αύξηση της τάξης του 8%, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της προέρχεται από το 2022», τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Η μέση τιμή πώλησης και ενοικίασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η σταθερότητα που παρουσιάζουν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στην ελληνική αγορά αποδίδεται στη μικρότερη «βουτιά» που έκαναν τα εν λόγω ακίνητα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης στην εγχώρια κτηματαγορά, όταν, στον αντίποδα, οι μέσες κατοικίες έχασαν πάνω από το 40% της αξίας τους.

Την ίδια στιγμή, το χαμηλό αγοραστικό κόστος στο εγχώριο luxury real estate θέτει σε προνομιακή θέση τις επενδύσεις σε πολυτελή ακίνητα στη χώρα μας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες εξ ου και η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αγοραπωλησιών που καταγράφηκε εφέτος με πρωταγωνιστές αγοραστές από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Πολυτελείς εξοχικές κατοικίες: Έως 26.700 ευρώ το τ.μ. στη Μύκονο

Οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά ακινήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν αυξηθεί κατά 61% στα 788 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί για το 2022 στο 1,7 δισ. ευρώ όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις στο εγχώριο real estate, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2019 όπου οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά ακινήτων είχαν διαμορφωθεί στο 1,45 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι παρά το άλμα των τελευταίων χρόνων, οι τιμές των μέσων κατοικιών απέχουν ακόμη σημαντικά από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7), στη συνέχεια ο δείκτης ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία και κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή του το 2017 (59).

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Απογειώνονται τα ενοίκια και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών – Αυξήσεις με απειλή έξωσης

Έκτοτε, ο δείκτης εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε σε 81,9 το γ’ τρίμηνο του 2022, απέχοντας κατά 19,4% από το υψηλότερο σημείο του 2008.

Συνολικά, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 11,2%, με τα νεόδμητα ακίνητα να καταγράφουν άνοδο κατά 12,2%, τα δε παλαιότερα ακίνητα κατά 10,5%.

Ποιες περιοχές «τρεντάρουν» στην αγορά πολυτελών κατοικιών

H ζήτηση πολυτελών κατοικιών είναι και παραμένει έντονη στους κλασικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Πόρτο Χέλι, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Όμως σταδιακά, στο πλάνο των αγοραστών μπαίνουν και άλλοι προορισμοί, κυρίως νησιά με αεροδρόμια αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου που έχουν εύκολη πρόσβαση, επισημαίνει ο κος Ξύδης, συμπληρώνοντας ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι πάντοτε στο ραντάρ των αγοραστών υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Τα ακίνητα που κινούνται στα 1-5 εκατομμύρια είναι αυτά με την μεγαλύτερη ζήτηση και ταυτόχρονα αυτά που σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση.

Οι εκτιμήσεις για το 2023

Οι αγοραστές πολυτελών κατοικιών βλέπουν το ακίνητο και σαν επένδυση και μάλιστα σαν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, σημειώνει ο κος Ξύδης.

«Η αβεβαιότητα και η αστάθεια στα χρηματιστήρια και τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να ωθήσουν τον πλούτο στις πολυτελείς κατοικίες. Θεωρώ ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην παγκόσμια οικονομία και στο γεωπολιτικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες, η αγορά πολυτελών κατοικιών θα συνεχίσει να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή και ένα τρόπο για μείωση και διαμερισμό του ρίσκου», αναφέρει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία