Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μπαίνουν στο στόχαστρο των διεθνών οίκων, οι οποίοι επιδιώκουν να «μετρήσουν» τις εξελίξεις. Πλέον αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει την επενδυτική στρατηγική τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τόσο η Citigroup όσο και η Moody’s αξιλολογούν τις συνθήκες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί.

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει μια αναβάθμιση ή ακόμα και μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όπως προκύπτει από νέα ανάλυση της Moody’s.

Ανεξάρτητα από μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού που μπορεί να προκύψει στις επόμενες εκλογές, η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγούσε σε καλύτερες των προβλεπόμενων μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, είναι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας. Περαιτέρω βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο θα επηρεάζει επίσης, θετικά, την πιστοληπτική αξιολόγηση, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Περίοδος αβεβαιότητας

Από την άλλη πλευρά, μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας που θα οδηγούσε σε αλλαγή από τον δρόμο πολιτικών των τελευταίων χρόνων, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, θα ήταν ο βασικός λόγος για μια υποβάθμιση. Η Moody’s θα εστιάσει σε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της πορείας των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό κλίμα και η αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Οικονόμου: «Μετά την άνοιξη οι εκλογές»

Στους κινδύνους, οι αναλυτές αναφέρουν επίσης μια βαθύτερη των προβλέψεων ύφεση στην Ευρωζώνη, με πιο σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξης και η Citigroup

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, με σταθερές προοπτικές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από το καλό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια, από την ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους πιστωτές καθώς και από την επιτάχυνση του momentum των μεταρρυθμίσεων μετά το 2019, που έχει οδηγήσει σε ορατή βελτίωση των θεσμών, της διακυβέρνησης και του τραπεζικού κλάδου.

Η Moody’s προβλέπει ανάπτυξη 5,2% για το 2022, με επιβράδυνση στο 1% το 2023 και ρυθμούς 1,7% το 2024. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 9,4% για φέτος, στο 2,5% για το 2023 και στο 1,7% για το 2024.

Την ίδια στιγμή, η Citigroup αναφέρει ότι το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών σε χώρες όπως η Φιλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα αναμένεται να παίξει ρόλο στην αγορά των εγχώριων κρατικών τίτλων. Αν και για τους ισπανικούς τίτλους εκτιμά ότι οι εκλογές είναι θετικός παράγοντας και για του φινλαδικούς ουδέτερος, για την Ελλάδα τονίζει πως οι εκλογές είναι αρνητικός .

Κίνδυνος για επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με την τράπεζα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια ισχνή πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές χάρη στο μπόνους των 50 εδρών. Καθώς ο εκλογικός νόμος ωστόσο έχει αλλάξει και δεν είναι διαθέσιμο το μπόνους, και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, συνολικά οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θέτοντας σε κίνδυνο την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και ασκώντας έτσι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Διαβάστε επίσης: Προεκλογικός Δεκέμβριος: Μπρα ντε φερ σε δύο φάσεις

Μάλιστα, η Citi τονίζει ότι σε ότι αφορά την περιφέρεια της ευρωζώνης, είναι το περισσότερο bearish απέναντι στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους είναι οι εκλογές οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των ιταλικών ομολόγων τα οποία δεν ενέχουν πολιτικό ρίσκο πλέον, όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία της νέας κυβέρνησης.

Οι τρεις κίνδυνοι

Ακόμη η Citi βλέπει και τρεις άλλους λόγους για την αρνητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, τους εξής:

Πρώτα από όλα, αναφέρεται στον κίνδυνο αύξησης ρευστότητας καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο επιλεκτικοί εν μέσω του τέλους του φθηνού χρήματος παγκοσμίως.

Ακόμη, σημειώνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης το 2023 έναντι του 2022 με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Τέλος, επισημαίνει πως οι εκδότες με υψηλό χρέος/ΑΕΠ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσανάλογα μεγαλύτερη διεύρυνση.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, αυτοί οι καθοδικοί κίνδυνοι ενδέχεται να αντισταθμιστούν εν μέρει από τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ εντός ευρωζώνης που θα σημειώσει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα