Για δύο εβδομάδες που θα εμπεδώσουν το συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα προετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ακονίζοντας τα «όπλα» τους για τις δύο «μάχες» στην αφετηρία της τελικής ευθείας για τις εθνικές κάλπες. Οικονομία και παρακολουθήσεις σέρνουν εδώ και εβδομάδες τον χορό της σκληρής αντιπαράθεσης και με αυτά θα κορυφωθεί η κόντρα των αρχηγών σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικούν το «πλεονέκτημα» σε αυτή την κομβική – προεκλογική έστω και άτυπα – περίοδο, προσδοκώντας ότι τα «μπρα ντε φερ» θα φέρουν κέρδη ουσίας αλλά και επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:  3+1 εκκρεμότητες φρενάρουν τα άμεσα εκλογικά σενάρια

Πρώτα οι υποκλοπές

Έπειτα από πέντε ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα (αναπάντητες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη) για την υπόθεση των υποκλοπών (που δημοσκοπικά δείχνει να μην έχει ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς), ο πρωθυπουργός θα βγει μπροστά για να υπεραμυνθεί τη νομοθετική παρέμβαση για ΕΥΠ και Predator, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας – πιθανότατα την Πέμπτη.

Οι «γραμμές» της Ηρώδου Αττικού και της Κουμουνδούρου έχουν εν πολλοίς φανεί. Ο Μητσοτάκης προετοιμάζει απαντήσεις, προεξοφλώντας άλλωστε σκληρό ροκ από τον Τσίπρα, ενώ αγωνιά να δείξει ότι πρώτος εκείνος σηκώνει τη σημαία της θεσμικότητας απέναντι στην τοξικότητα. Στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφεται ότι ο πρωθυπουργός θα σταθεί σε τρία σημεία.

Το πρώτο συνοψίζεται στο μότο «αναγνωρίσαμε λάθη, τα διορθώνουμε», με δεδομένες τις επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων για τις κινήσεις επί δικής του διακυβέρνησης ειδικά για την ποινική αντιμετώπιση των ζητημάτων εμπορίας, χρήσης και κατοχής κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης. Το δεύτερο σημείο αφορά το «επιχείρημα» της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα των «σκοτεινών» εργαλείων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά και ούτε γίνονταν παρακολουθήσεις μόνο επί ΝΔ. Το τρίτο έχει να κάνει με τις ευθείες βολές της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «εργαλειοποίηση» ενός σημαντικού θέματος, «χωρίς τεκμήρια».

Σε κάθε περίπτωση, το γαλάζιο στρατόπεδο πιέζεται εντόνως από το θέμα και, παραπέμποντας στις ενέργειες της Δικαιοσύνης, θέλει να το «κλείσει» από τον δημόσιο διάλογο, προτάσσοντας πεδία αντιπαράθεσης τα οποία θεωρεί πιο ευνοϊκά.

Αμέσως μετά ο Προϋπολογισμός

Μερικά 24ωρα μετά την αντιπαράθεσης κορυφής για τις υποκλοπές, θα αρχίσει η μάχη του Προϋπολογισμού. Ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει, κατά πληροφορίες, το σύνολο της γαλάζιας μηχανής να είναι επί ποδός στην Ολομέλεια. Σε μια συζήτηση για την οικονομία που θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα – στις 13 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί συνεχώς ισχυρά «χαρτιά» που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως… κρυφοί άσσοι ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης, χωρίς να είναι σαφές ποιο θα είναι το timing ή ο τόπος για την αποκάλυψη πιθανών εκπλήξεων. Ο ίδιος έχει ζητήσει από τα στελέχη του να επιδεικνύουν «ενσυναίσθηση» στα μεγάλα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

«Όχι στον λαϊκισμό, όχι στη λογική ‘δώστα όλα’» έχει πει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πυκνώνουν τα σύννεφα σε τρία μεγάλα μέτωπα της οικονομίας: στην ακρίβεια της καθημερινότητας που δυσκολεύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, στο ενεργειακό που χτυπά οριζόντια και στην πορεία των επιτοκίων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής