Την περασμένη εβδομάδα, ένας τίτλος της Washington Post φαινόταν να προαναγγέλλει μια μικρή νίκη για τους υπαλλήλους γραφείου απανταχού της γης: «Γάλλος κερδίζει το δικαίωμα να μην είναι “διασκεδαστικός” στη δουλειά».

Όπως αναφέρει το CNBC: «Χασομέρηδες όλου του κόσμου, ενωθείτε! Δεν θα χρειάζεται πλέον να εμφανιζόμαστε και να χαμογελάμε για αυτό που τα αφεντικά μας αποκαλούν “διασκέδαση” και αυτό που οι υπόλοιποι θεωρούμε “υποχρέωση”».

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα είναι οι χώροι εργασίας του μέλλοντος – Γιατί οι εργαζόμενοι αναζητούν… ησυχία

Φυσικά, η ιστορία είναι λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. Ο ήρωάς μας εκ Παρισίων δεν αρνήθηκε απλώς να παρευρεθεί στην ανταλλαγή αστείων ιστοριών από τις διακοπές στην αίθουσα συνεδριάσεων. Απολύθηκε επειδή δεν πήγε μαζί με τους συναδέλφους του σε ιδιότυπο πάρτι.

Ειδικότερα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Cubik Partners, μιας μεγάλης εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής με έδρα το Παρίσι, έχασε τη δουλειά του το 2015 γιατί έλεγε «όχι» σε σεμινάρια και κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν τα Σαββατοκύριακα και τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, ήταν βασισμένα στην κουλτούρα της «υπερβολικής χρήση αλκοόλ» και των «ακολασιών».

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος υποστήριξε ότι αυτό το «διασκεδαστικό» κλίμα στην εταιρεία περιλάμβανε «ταπεινωτικές πρακτικές», σεξουαλικές παρενοχλήσεις, χυδαία παρατσούκλια, αλλά και την υποχρέωση να μοιράζεται το κρεβάτι του με άλλον εργαζόμενο, όποτε έμεναν σε ξενοδοχεία, μακριά από τα σπίτια τους.

Ακούγωντας όλα αυτά, το γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε πως ο εργαζόμενος είχε δικαίωμα στην «ελευθερία της έκφρασης» και η άρνηση συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες ήταν μια «θεμελιώδης ελευθερία» βάσει της εργατικής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σίγουρα όχι λόγος απόλυσης. Και τον δικαίωσε.

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η αποχή από τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν μια «θεμελιώδη ελευθερία» Αλλά ο τίτλος της Washington Post εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Πόσο «διασκεδαστικός» πρέπει πραγματικά να είσαι στο χώρο εργασίας;

«Πρέπει να ενταχθείς στην κουλτούρα»

Η απάντηση -σύμφωνα με το CNBC- διαφέρει από γραφείο σε γραφείο. Και για όσους αναζητούν εργασία, ο καθορισμός του πού ταιριάζετε θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνα.

«Το σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ψάχνετε για δουλειά είναι το είδος του εργασιακού περιβάλλοντος που θέλετε και προτιμάτε», λέει ο Toni Frana, διευθυντής υπηρεσιών καριέρας στο FlexJobs. «Για μερικούς ανθρώπους, η διασκέδαση είναι μέρος της απάντησης».

Είναι σημαντικό να μετρήσετε το επίπεδο διασκέδασης που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, ρωτώντας τους διευθυντές προσλήψεων ή τους σημερινούς υπαλλήλους σας για την εταιρική κουλτούρα. Υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις; Αν ναι, τι είδους; Μαζεύονται οι εργαζόμενοι μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας; Η συμμετοχή θεωρείται υποχρεωτική;

Ακόμα κι αν έχετε βρει μια εταιρεία της οποίας η κουλτούρα σας αρέσει, μπορεί να μείνετε έκπληκτοι από μια πρόσκληση για πάρτι με θέμα «άσχημα πουλόβερ». Ανάλογα με το τι θέλετε από τη δουλειά σας, θα ήταν φρόνιμο να απαντήσετε ούτως ή άλλως.

«Αν θέλετε να μείνετε, να ανελιχθείτε και να συνεισφέρετε σε αυτόν τον οργανισμό μακροπρόθεσμα, πρέπει να ταιριάξετε στην κουλτούρα», λέει η Stacie Haller, ειδικός σταδιοδρομίας στο ResumeBuilder. «Αν τίποτα από αυτά δεν είναι σημαντικό και η δουλειά σας είναι κάτι το απολύτων τυπικό, μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα να μην συμμετέχετε».

Με άλλα λόγια, εάν τελικά θέλετε μια προαγωγή, ίσως χρειαστεί να φορέσετε περιστασιακά το άσχημο πουλόβερ και που ξέρετε μπορεί να έχει …πλάκα!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή