Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC προανήγγειλε πως ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Οουτζί, θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο κοίτασμα.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από έρευνες που διεξήχθησαν σε υπεράκτιο «οικόπεδο» στα ανοικτά των νότιων ακτών της χώρας, ιρανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι περιέχει 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Άρετε το εμπάργκο σε Βενεζουέλα και Ιράν για φθηνό πετρέλαιο

Για πρώτη φορά, μάλιστα, το Ιράν κατασκεύασε αεροσκάφος για αποστολές μαγνητομετρίας, το οποίο μπορεί να εντοπίσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε βάθος έως και 7 χιλιομέτρων.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα ερευνήσει περίπου το ένα δέκατο της ιρανικής επικράτειας για τη συλλογή δεδομένων, σύμφωνα με αξιωματούχο της NIOC.

Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο μετά τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά κι είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Τον Σεπτέμβριο ο Οουτζί είχε δηλώσει ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο. «Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας στην προμήθεια πετρελαίου και παραγώγων του ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο (…) αποφεύγοντας την πολιτική εκμετάλλευση της ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά ο ιρανός υπουργός.

Η χώρα της Δυτικής Ασίας  έχει αποθέματα φυσικού αερίου που «αγγίζουν» τα  34 τρισεκατομμυρίων κυβικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή