Την ώρα που οι αγορές κατέρρεαν και οι τραπεζικοί όμιλοι της Wall Street βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή αιμορραγία κεφαλαίων, ένας επενδυτής – διαχειριστής κεφαλαίων είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ευτυχής αλλά και να γίνεται πλουσιότερος.

Πρόκειται για τον Τζον Πόλσον ο οποίο έγινε διάσημος το 2007 χάρη ποντάροντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων και της αγοράς ακινήτων.

Το απίστευτο κατά πολλούς στοίχημά του εκείνη την εποχή ήταν αρκετό για να τον ανεβάσει αρκετά σκαλιά στο Πάνθεον των μεγάλων επενδυτών της Wall Street και να τον τοποθετήσει στο ίδιο βάθρο που βρίσκονταν οι Ουόρεν Μπάφετ και Τζορτζ Σόρος.

Το hedge fund John Polson & Co

Ο 65χρονος είναι αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος το 1994 ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία hedge fund, την Paulson & Co, και κέρδισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ποντάροντας ενάντια στις υποθήκες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής φούσκας του 2007. Το hedge funds του Τζον Πόλσον διαχειριζόταν στο απόγειό του κεφάλαια ύψους 36 δισ. δολαρίων.

Ο Πόλσον δημιούργησε το hedge fund επενδύοντας σε συγχωνεύσεις εταιρειών, ένα στοίχημα το οποίο θεωρείται απόλυτα ασφαλές και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσε να του αποφέρει μεγάλα κέρδη. Η πρώτη φορά που πρόσεξε ότι κάτι πήγαινε στραβά με την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ ήταν το 2006, με τις τιμές να ενισχύονται κατά εντυπωσιακό τρόπο σε μία τετραετία. Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν ότι η μέση αύξηση στις τιμές ακινήτων μεταξύ 1975 και 2000 ήταν 1,4%, ενώ από το 2005 έως και το 2005 είχε φθάσει στο εντυπωσιακό 7%.

Καμία πτώση δεν φαινόταν στον ορίζοντα, αλλά ο Πόλσον ήταν βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα αυτή θα συνέβαινε. Και τελικά; Αποφάσισε να σορτάρει μία αγορά που άνθιζε και ταυτόχρονα είχε πείσει τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street να του πουλήσουν Credit Default Swaps (CDS), ένα επενδυτικό εργαλείο που δρα ως «ασφάλεια» έναντι ριψοκίνδυνων επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα κέρδιζε, κάτι που τελικά συνέβη, δεκάδες δισ. δολάρια, εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων άρχιζαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων τους και τελικά αυτά γίνονταν «κόκκινα».

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Στις αρχές του 2010 ο Πόλσον εμφανίστηκε στην Ελλάδα και αγόρασε ελληνικές μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha Bank και στην ΕΥΔΑΠ. Η παρουσία του ως του μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου τάραξε αρκετά τα τραπεζικά… νερά.

Σε συνέδριο το 2020 που είχε διοργανώσει η Capital Link, ο μεγαλοεπενδυτής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε πολύ καλά τη χώρα μέσα από την κρίση και την έχει βάλει σε θέση ετοιμότητας για την ανάκαμψη. Δεν είχε παραλείψει να αναφέρει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας, καθώς θεωρούσε ότι οι τοποθετήσεις κάποια στιγμή θα αποδειχθούν κερδοφόρες. Μάλιστα, εκτός από τις μετοχές είχε αναφερθεί στις επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα.

Ο μεγαλοεπενδυτής μείωσε τη συμμετοχή του στην Alpha Bank.

Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Κάτω από το 5% το ποσοστό του Πόλσον

Ειδικότερα, το ποσοστό του Τζον Πόλσον, με βάση την ανακοίνωση της τράπεζας στο ΧΑ, υποχώρησε κάτω από το 5% και ο επενδυτής δεν αναφέρεται πλέον στους σχετικούς πίνακες.

Ταυτόχρονα, η ολλανδική Reggeborgh, με επικεφαλής τον Χένρι Χόλτερμαν, αύξησε κατά πληροφορίες το ποσοστό της πάνω από το 6% και πλέον είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, καταδεικνύει το ενδιαφέρον του ολλανδικού fund για το συστημικό όμιλο και την προοπτική να κινηθεί για την απόκτηση του 9% της τράπεζας που θα διαθέσει το ΤΧΣ, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του κράτους από τον κλάδο.

Η ταινία!

Η υπόθεση του σορταρίσματος και η ιστορία του Τζον Πόλσον έγινε βιβλίο. «The Greatest Trade Ever: The Behind-the-Scenes Story of How John Paulson Defied Wall Street and Made Financial History» -, αλλά μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «The Big Short».

Το χαρακτήρα του Τζον Πόλσον στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα» (The big short), υποδύεται ο διάσημος υπερταλαντούχος ηθοποιός Κρίστιαν Μπέϊλ, ο οποίος έχει βραβευτεί με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα και έχει παίξει δύο φορές το ρόλο του Μπάτμαν όπως και το ρόλο του νικητή των αγώνων ταχύτητας στο Λεμάν, Κεν Μάϊλς.

…και το διαζύγιο

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επηρεάζονται οι μετοχικές θέσεις του Πόλσον από το διαζύγιο, το οποίο ήδη αποδείχτηκε πολύκροτο. Έπειτα από 21 χρόνια γάμου ο μεγαλοεπενδυτής και η σύζυγός του Τζένι Πόλσον, αποφάσισαν να δώσουν τέλος στον γάμο τους πέρυσι.

Ο Τζον γνώρισε την Τζένι όταν εκείνη σέρβιρε στον ίδιο και το προσωπικό του γεύμα από το εστιατόριο της Bear Stearns. Εκείνη μόλις είχε φτάσει στις ΗΠΑ από τη Ρουμανία και είχε λάβει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

Καθώς ο Πόλσον πλησίαζε τότε τα μέσα της δεκαετίας των 40 ετών της ζωής του, αποφάσισε ότι έπρεπε να παντρευτεί και πως η Τζένι είχε τη χαρωπή προσωπικότητα που τον ενδιέφερε, σύμφωνα με το βιβλίο του Γκρέγκορι Ζάκερμαν «The Greates Trade Ever» που επικαλείται το Bloomberg.

«Η Τζένι δεν έπινε, δεν κάπνιζε και δεν έβγαινε έξω αργά το βράδυ. Για μένα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα», αναφέρει το βιβλίο ότι είπε ο Πόλσον. Της ζητούσε να βγούνε μαζί για έναν χρόνο αλλά εκείνη αρνούνταν εάν πρώτα δεν την απέλυε και της έβρισκε άλλη δουλειά.

Τελικά συμφώνησε να βγουν για φαγητό και έπειτα από περίπου 200 γεύματα και δείπνα ο Πόλσον της έκανε πρόταση γάμου, αναφέρει ακόμη το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή