Ενώ συνολικά στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, οι οικονομικές συνθήκες, αυξάνουν τους φόβους για άνοδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, η Fitch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» στο 7% εφέτος και στο 5% το 2023.

Διαβάστε επίσης – Φουντώνουν οι φόβοι για αύξηση στα «φέσια» λογαριασμών και στα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα αναμένει πως στην Ελλάδα (και στον Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα) οι τράπεζες θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, προβλέποντας ότι και το 2023 θα εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους, με τις χορηγήσεις να ξεπερνάνε το ρυθμό αύξησης των καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης – Ξανασχεδιάζεται ο τραπεζικός χάρτης

Κοντά στο 2% η λειτουργική κερδοφορία

Έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα του 2022, η λειτουργική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα διατηρηθεί κοντά στο 2% του ενεργητικού τους (RWA), παρά τα χαμηλότερα έσοδα από το trading/συναλλαγές, καθώς οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων θα περιοριστούν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους ολοκληρώνονται φέτος.

Αν και αναγνωρίζει πως τα ρίσκα για την ποιότητα ενεργητικού θα ενταθούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, τονίζει ωστόσο, ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμος, λαμβάνοντας υπόψη τα κρατικά μέτρα στήριξης και την μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας (στους τομείς του τουρισμού και του real estate, μεταξύ άλλων). Τυχών νέα αρνητικά σοκ στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη και, τελικά, τις προοπτικές των τραπεζών αποτελούν πάντως καθοδικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις