Υπό διαμόρφωση βρίσκεται ξανά ο τραπεζικός χάρτης, περίπου 10 χρόνια μετά την τελευταία θεμελιώδη αναδιάρθρωσή του, που ακολούθησε τη χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου. Εκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Οι τράπεζες μέσω του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» πέτυχαν μέσα σε μία διετία να εξυγιανθούν, προσεγγίζοντας σε όρους επισφαλειών τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και να αναδιαρθρώσουν το μοντέλο λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης – Πατέλης: Ηρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα

Τα παραπάνω δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία βλέπει πλέον αξία στους μεγάλους ομίλους. Ηδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει δεχθεί προτάσεις για την απόκτηση των μετοχών που κατέχει στις τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος ταχείας αποεπένδυσης του κράτους που προωθεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, καταγράφεται κινητικότητα και στις μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες πέτυχαν να αντλήσουν κεφάλαια και να ισχυροποιηθούν, με στόχο να μπουν σφήνα στους «Big 4».

Διαβάστε επίσης – Πώς χτίζεται ο δεύτερος τραπεζικός πόλος

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το κλίμα στο συνέδριο των Morgan Stanley και Ελληνικού Χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Οπως λένε, το «παρών» έδωσαν όλα τα μεγάλα σπίτια και οι διαχειριστές μετοχών και ομολόγων. Ενδεικτικά BlackRock, Αmundi, Capital, Schroders, Fidelity, T. Rowe Price.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που το συνέδριο έγινε διά ζώσης το 2019, όπου όλες οι συζητήσεις ξεκινούσαν από τα κόκκινα δάνεια, εφέτος το βασικό θέμα για το οποίο ρωτήθηκαν τα τραπεζικά στελέχη ήταν οι προοπτικές για την κερδοφορία τους.

Ανάλογο είναι το κλίμα τους τελευταίους μήνες και στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσής τους και την επιστροφή σε υψηλή, καλύτερη του αναμενομένου, κερδοφορία ήδη από τη χρήση του 2022, το ενδιαφέρον μεγάλων funds για τοποθετήσεις στον εγχώριο κλάδο, ειδικά μέσω των προς πώληση συμμετοχών του ΤΧΣ, είναι ισχυρό. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες, ωστόσο από τις αρχές του 2023 θα είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί.

Πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι για την Εθνική Τράπεζα υπήρξε επίσημο ενδιαφέρον από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας για έως το 20% των μετοχών της, ενώ πρόταση για την εξαγορά του 27% της Τράπεζας Πειραιώς με σημαντικό premium κατά την υποβολή της, έχει καταθέσει στο ΤΧΣ η ION Investments.

Καθώς όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η στρατηγική αποεπένδυσης, δεν ήταν δυνατή η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας. Ωστόσο από τη νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για των πώληση του συνόλου ή μέρους των μετοχών του Ταμείου τουλάχιστον σε ΕΤΕ και Πειραιώς.

Από την άλλη, ενδιαφέρον υπάρχει και για το 9% που κατέχει το κράτος στην Alpha Bank. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες ότι η Reggeborgh Invest, που διατηρεί σήμερα ποσοστό άνω του 5% στην τράπεζα, έχει έλθει σε επαφή τόσο με το ΤΧΣ όσο και με τον έτερο μέτοχο της Alpha Bank, Τζον Πόλσον, για να αποκτήσει τις μετοχές τους. Σημειώνεται ότι το fund είναι σήμερα βασικός μέτοχος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

«Πυρετός»

Εντονες ζυμώσεις γίνονται στον χώρο των μικρών τραπεζών. Η Παγκρήτια Τράπεζα κινείται προς δύο κατευθύνσεις: Στην ολοκλήρωση της απορρόφησης των εργασιών της HSBC Ελλάδος και στην εξαγορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της τράπεζας πάγωσε τη φιλική συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων,
Από την άλλη, η Attica Bank βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 460 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, που θα εισφέρει τα 305 εκατ. ευρώ περίπου και τα υπόλοιπα η κοινοπραξία Εllington – ΤΜΕΔΕ. Η φημολογία περί συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα δεν επιβεβαιώνεται

Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις