«Έξυπνους» φορο-ελέγχους με τη βοήθεια tablets που θα «βλέπουν» το φορολογικό παρελθόν των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και θα εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου αλλά και με φορητά scanners που θα «διαβάζουν» αποδείξεις επιστρατεύει από το Μάρτιο η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης – Hi-tech φοροέλεγχοι με laptop θα «διαβάζουν» τις αποδείξεις

Οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με νέα ηλεκτρονικά όπλα. Θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet ανά χείρας μέσω των οποίων θα γίνονται αυτόματα οι διασταυρώσεις ενώ επιτόπου θα εκδίδεται και θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Το «ElenxisLive» η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα «τρέχει» στα laptop των ελεγκτών οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν την οικονομική ταυτότητα του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Παράλληλα μέσω του «ElenxisLive» οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

Διαβάστε επίσης – ΥΠΟΙΚ: Ψηφίστηκε ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Μέσω των tablet οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα:

– Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

– Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

– Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

– Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Μέσω του Elenxislive οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

Μετά τη ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις από το κινητό τους και μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητά τους, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.

Ελεγχοι

Για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax