Τρελά λεφτά με την Golden Visa

Η στήλη έχει γράψει πολλές φορές για την Golden Visa και τις εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διπλασιασμό του ποσού για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Δηλαδή από τις 250 χιλιάδες ευρώ ο σχεδιασμός είναι να πάει στα 500 χιλιάδες ευρώ.

Το μέτρο ουδέποτε έχει ψηφιστεί, προφανώς δεν έχει εφαρμοστεί, αλλά αντίθετα έχει κρυφτεί σε κάποια συρτάρια.

Γιατί; Το έχουμε γράψει. Στην συγκεκριμένη αγορά επικρατεί ο… καλός χαμός, με την έννοια ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων με χρήση της Golden Visa.

Διαβάστε επίσης: O πόλεμος στις πολυκατοικίες, ο… γκρίζος καπνός για το πλαφόν, τα δύο φιλέτα του Μπουτάρη και η Golden Visa

Μαθαίνουμε ότι οι Κινέζοι έχουν επανακάμψει δριμύτεροι και σπεύδουν να αγοράσουν όσο – όσο και προτού αλλάξει (αν αλλάξει το πλαφόν). Μάλιστα στην ελληνική αγορά έχουν εγκατασταθεί Κινέζοι μεσολαβητές που σπεύδουν να βρουν τα ακίνητα και να «τρέξουν» όλες τις διαδικασίες με τους επενδυτές απλά να δίνουν εντολή από το μακρινό Πεκίνο.

Μαθαίνουμε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μεσολαβητές κλείνουν τα ακίνητα σε χαμηλότερη τιμή από τις 250 χιλ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα τα παίρνουν οι ίδιοι ως αμοιβή, αλλά το συμβόλαιο γράφει 250 χιλ. ευρώ.

Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δείχνει να ευνοεί τους πάντες. Και τους πωλητές που πετυχαίνουν καλύτερες τιμές, και τους αγοραστές που εκμεταλλεύονται το χαμηλό ποσό για να αποκτήσουν ιθαγένεια, προτού αυτό διπλασιαστεί, και το κράτος φυσικά που εισπράττει περισσότερα. Win – Win με απλά λόγια…

Η δυνατή τριετία και οι πιλότοι της Aegean

Πληθαίνουν τα δείγματα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προδιαγράφονται θετικές, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Η θεαματική πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν βάζει σε θέση μάχης την ελληνική βιομηχανία, γιατί, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της Philoxenia, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, μέσα στα πέντε πιο δυνατά brands, «ωστόσο όταν ανεβαίνεις στην κορυφή καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να τη διατηρήσεις». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση που μας προετοιμάζει για μια δυνατή τριετία, ήταν μες την εβδομάδα η ανακοίνωση του νέου κύκλου υποτροφιών της Aegean για 120 νέους και νέες πιλότους.

Ουσιαστικά «χτίζεται» η νέα γενιά του ανθρώπινου δυναμικού που θα πετά τον ανανεωμένο στόλο της εταιρείας που ως το 2026 θα έχει συνολικά 46 νέα αεροσκάφη. Όπως εξάλλου επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας σε κάθε ευκαιρία, «τα αεροπλάνα είναι το εργαλείο. Η Aegean θέλει να αναπτύσσει τον κόσμο της, που θεωρεί και το πιο πολύτιμό της κεφάλαιο».

Οι πρώτοι 49 κυβερνήτες από τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια, ενώ ακόμη 40 θα ενταχθούν στην εταιρεία στις αρχές του έτους. Αν προστεθούν και οι 40 υποτροφίες που έχουν προκηρυχθεί για θέσεις μηχανικών στη σχολή εκπαίδευσης της Olympic Air, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός «ανοίγει φτερά» για τα επόμενα χρόνια. Μόνο για τον πρώτο κύκλο των 100 υποτροφιών, έφτασαν στην εταιρεία 1.400 αιτήσεις! Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ, με το κόστος εκπαίδευσης για κάθε μελλοντικό πιλότο να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ σε βάθος μόλις ενάμισι έτους.

Ο Μητσοτάκης στο βουνό και οι εκλογές

Παραμένει αρκετά πιθανό, ο πρωθυπουργός να περάσει κι αυτές τις Γιορτές των Χριστουγέννων στα Ζαγοροχώρια. Όπως και πέρυσι. Γενικά, η οικογένεια Μητσοτάκη δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στον συγκεκριμένο προορισμό τα τελευταία χρόνια Αν τελικά οριστικοποιηθεί ότι θα πάει στην  Ήπειρο για Χριστούγεννα, ετοιμαστείτε να διαβάσετε πολλάκις το κλασσικό: «Στα βουνά θα πάρει τις αποφάσεις για τις εκλογές».

Πάντως, η αρχή της προεκλογικής εκστρατείας αναμένεται να γίνει μεθαύριο, 8 Δεκεμβρίου, εφόσον προκύψει η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές.

Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ουσιαστικά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που, όμως, θα δώσει το στίγμα των επόμενων μηνών.

Κι επειδή το βουνό όντως μπορεί να δώσει έμπνευση στον πρωθυπουργό, να μην ξεχάσουμε τη φήμη που συνεχίζει να κυκλοφορεί για εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο. Ο λόγος; Δεν μπορεί να «σέρνεται» η χώρα για πολλούς μήνες σε ένα ακραίο, τοξικό προεκλογικό κλίμα.

Δύο Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Όχι μία αλλά δυο Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα δημιουργήσει στην Πελοπόννησο, το Υπουργείο Ναυτιλίας, μια στην κοινότητα Νεάπολης του Δήμου Μονεμβασίας και μία Μεσσηνία. Για την δεύτερη θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα δημιουργηθεί στη θέση Μπούκα Μεσσηνίας, σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στο Υπουργείο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) από το 1978.

Κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και… ΑΕΝ θυμίζουν οι εξαγγελίες αυτές, σ την στιγμή που οι υφιστάμενες ΑΕΝ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές. Αν δεν ήταν μάλιστα και η ΕΕΕ με τις δωρεές της μέσω ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ πολλές από τις υφιστάμενες ΑΕΝ θα είχαν κλείσει. Επίσης χρειάζεται και μια πολιτική προσέλκυσης των νέων στην ναυτιλία. Αυτό σημαίνει ότι προέχει μια «ολιστική»  αντιμετώπιση και όχι αποσπασματική της ναυτικής εκπαίδευσης. Αλλά σε αυτό φαίνεται να πάσχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και η πολιτική του ηγεσία…

Αγωνία των βιομηχάνων

Το ενεργειακό κόστος προκαλεί πονοκεφάλους σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ΣΕΒ, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι βιομήχανοι φέρονται να έθεσαν στον υπουργό τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις τους στη σύναψη διμερών συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς που διαθέτουν ΑΠΕ προκειμένου να διατηρήσουν σταθερό το κόστος ρεύματος για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος, ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε, λένε οι πληροφορίες, για τη νομοθέτηση ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα αρθούν τα εμπόδια για τη σύναψη PPAs. Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται στην παροχή τέτοιων συμβολαίων καθώς στον μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων τους δεν εξαιρούνται τα ποσά εκείνα που προέρχονται από τα σταθερά τιμολόγια.

To σημείο καμπής

Το «τέρας» του πληθωρισμού φαίνεται ότι έχει αρχίσει να πιέζεται, δίνοντας περιθώριο στις κεντρικές τράπεζες να πατήσουν φρένο στις απότομες αυξήσεις επιτοκίων. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος – σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – έχει ταχθεί υπέρ της ηπιότερης ανόδου των επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι οι επιθετικές αυξήσεις μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» o κ. Στουρνάρας διαπιστώνει πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι οι στρεβλώσεις στην πλευρά της προσφοράς αμβλύνονται σταδιακά. Ταυτόχρονα, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων εξασθενεί, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης συμβάλλει σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «πέρασε το σημείο καμπής» και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 3% στα τέλη του 2023, από περίπου 8% στα τέλη του 2022. Η Εθνική «βλέπει» πιθανότητα ακόμη ταχύτερης υποχώρησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση στις διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών.  Ο ελληνικός πληθωρισμός κινήθηκε τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Υψηλή ζήτηση για επίδομα θέρμανσης

Τρελή ζήτηση έχει φέτος το επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις των νοικοκυριών που υποβάλλονται στο myΘέρμανση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Η ΑΑΔΕ θα κλείσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων. Η πρώτη πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης έχει κλειδώσει για τις 21 Δεκεμβρίου με τους περυσινούς δικαιούχους να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των πληρωμών. Τυχεροί όμως είναι και οι νέοι δικαιούχοι και όσοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο καθώς θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι και 1.600 ευρώ.

Καλάθι με γλυκά και με παιχνίδια

Εντός της εβδομάδας θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των εορτών – αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα αποσαφηνιστεί και εάν τελικά θα υπάρξει και «καλάθι παιχνιδιών». Πάντως υπάρχουν ορισμένα θέματα και ανταγωνισμού που εξετάζονται από κοινού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να μην αποκλειστούν τα μικρά καταστήματα. «Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, υπάρχει διάθεση και από τα καταστήματα για αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες το γιορτινό καλάθι, το οποίο θα έχει διάρκεια έως των Θεοφανίων, θα περιλαμβάνει επιπλέον προϊόντα κρέατος όπως γαλοπούλα, μοσχάρι, ενώ θα προστεθούν γλυκά και ενδεχομένως αναψυκτικά και ποτά. Ωστόσο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα».

Πώς να μη χάσετε το σπίτι σας

Πολλή κουβέντα γίνεται με τους πλειστηριασμούς και το φόβο που έχουν αρκετοί δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτια τους. Η Ένωση Καταναλωτών εξέδωσε χθες έναν οδηγό με τα βήματα που πρέπει να ξέρει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου προτού φτάσει να έρθει αντιμέτωπος με την… αστυνομία.

Αξίζει να δούμε αυτό τον οδηγό:

1ο Βήμα: Για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει ο δανειστής να έχει αποκτήσει και κοινοποιήσει στον οφειλέτη τον λεγόμενο εκτελεστό τίτλο, ο οποίος μπορεί να είναι τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής κλπ. Η επίδοση αυτή (δια δικαστικού επιμελητή) αντιγράφου του απογράφου του εκτελεστού τίτλου μαζί με επιταγή προς εκτέλεση/πληρωμή, αποτελεί την εναρκτήρια πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης.

2ο Βήμα: Μετά από 3 εργάσιμες ημέρες από την επομένη της επίδοσης, ο δανειστής μπορεί να επιβάλει κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, κινητά ή ακίνητα. Με την κατάσχεση οδηγούμαστε στην υλική και νομική δέσμευση του πράγματος, χάνουμε δε την εξουσία διάθεσής του έκτοτε (δηλ. δεν μπορούμε να το μεταβιβάσουμε πλέον). Επίσης, αν το ακίνητο νοικιαστεί από τον οφειλέτη μετά την κατάσχεση, αυτός που το αποκτά μετά τον πλειστηριασμό μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση μέσα σε δύο μήνες από την απόκτησή του.

3ο Βήμα: Για την κατάσχεση, συντάσσεται η κατασχετήρια έκθεση από το δικαστικό επιμελητή, η οποία πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, ακριβή περιγραφή του κατασχεμένου πράγματος, αναφορά της εκτίμησης του κατασχεμένου, τιμή πρώτης προσφοράς, αναφορά του εκτελεστού τίτλου, της ημέρας, του τόπου του πλειστηριασμού και το όνομα του υπαλλήλου αυτού (συμβολαιογράφου). Η κατασχετήρια έκθεση επιδίδεται στον οφειλέτη είτε την ίδια στιγμή είτε το αργότερο εντός οκτώ (8) ημερών.

4ο Βήμα: Μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την κατάσχεση, πρέπει να επιδοθεί αντίγραφο της έκθεσης στον υποθηκοφύλακα (κτηματολόγιο) της περιφέρειας που βρίσκεται το ακίνητο.

Σημείωση:  Επιτρέπονται περισσότερες της μίας κατασχέσεις του ίδιου ακινήτου, η κάθε διαδικασία δε, κινείται παράλληλα και ξεχωριστά.

5ο Βήμα:  Η ημερομηνία του πλειστηριασμού ορίζεται υποχρεωτικά στην κατασχετήρια έκθεση μέσα σε επτά (7) μήνες και πάντως όχι μετά από οκτώ (8) μήνες από την ημέρα περάτωσης της κατάσχεσης. Αν η ημερομηνία αυτή πέσει τον Αύγουστο, τότε μεταφέρεται για τον επόμενο μήνα.

6ο Βήμα:   Το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατάσχεση, πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης που περιέχει, μεταξύ άλλων, συνοπτική περιγραφή του ακινήτου, μνεία των υποθηκών που υπάρχουν σε αυτό, την τιμή πρώτης προσφοράς κλπ.

7ο Βήμα: Δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης ζητώντας τη διόρθωσή της ως προς την περιγραφή του ακινήτου, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς.

Σημείωση: Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με δήλωση του δανειστή που κατατίθεται στον συμβολαιογράφο ο οποίος ορίζει νέα ημερομηνία πλειστηριασμού, δυο (2) μήνες από την ημέρα της δήλωσης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την ημέρα αυτή. Ο συμβολαιογράφος εντός πέντε (5) ημερών, μεριμνά ώστε να αναρτηθεί η γνωστοποίηση της δήλωσης και η ημέρα του πλειστηριασμού στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

8ο Βήμα:  Με αίτηση του οφειλέτη, που ασκείται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό στο αρμόδιο δικαστήριο, μπορεί να ανασταλεί η διενέργεια του πλειστηριασμού έως έξι (6) μήνες από την αρχική ημερομηνία του, εφόσον προσδοκάται ότι ο οφειλέτης θα ικανοποιήσει σε αυτό το διάστημα τον δανειστή ή ότι τότε θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλειστηρίασμα.

Σημείωση:

  • Ο πλειστηριασμός γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή και να ζητήσει την ακυρότητα της έκθεσης πλειστηριασμού και κατακύρωσης, μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης στο υποθηκοφυλακείο-κτηματολόγιο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories