Δύο δεκαετίες από τότε που περιέγραψαν περίφημα τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις τους για τις λεγόμενες οικονομίες BRIC, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc με επικεφαλής τώρα τον Jan Hatzius επεκτείνουν τις προβλέψεις τους για να συμπεριλάβουν 104 χώρες κατά τον επόμενο μισό αιώνα.

Διαβάστε επίσης – Ανήσυχοι για ύφεση και γεωπολιτικούς κινδύνους οι CEOs Goldman Sachs και JPMorgan Chase

Και επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075.

Διαβάστε επίσης – Τι προβλέπουν 3 τραπεζικοί «γκουρού» – Γιατί θα «παίξουν άμυνα» το 2023

Τα αποτελέσματα:

  • Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από 3% ετησίως την επόμενη δεκαετία, από 3,6% τη δεκαετία πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, και θα ακολουθήσει σταδιακά πτωτική πορεία στη συνέχεια, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.
  • Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τις βιομηχανικές χώρες, καθώς η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων οικονομιών σε δολάρια. Η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν επίσης να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων.
  • Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναλάβουν τη σχετικά ισχυρή επίδοσή τους της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ευρωστία του δολαρίου επίσης θα χαλαρώσει τα επόμενα 10 χρόνια.
  • Ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται εντός αυτών.
  • Οι οικονομολόγοι Kevin Daly και Tadas Gedminas θεωρούν ότι προστατευτισμός και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κινδύνους που είναι «ιδιαίτερα σημαντικοί» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι έχουμε ξεπεράσει το υψηλό επίπεδο της παγκόσμιας δυνητικής ανάπτυξης», αναφέρουν οι αναλυτές . «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία. Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια».

Αναφέρουν επίσης, ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι «ένα καλό πρόβλημα» επειδή συνεπάγεται λιγότερη πίεση στο περιβάλλον. Ωστόσο, θα παρουσιάσει «μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις», όπως το πώς θα πληρώσουν τα έθνη για το αυξανόμενο κόστος υγείας του γηράσκοντος πληθυσμού τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως