Στο θέμα που έχει ανακύψει, αναφορικά με τη διαμάχη της κυβέρνησης με τις τράπεζες, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή των κυβερνητικών προτάσεων στον κλάδο αναφέρεται η Morgan Stanley σε σημείωμά της.

Tράπεζες: Πώς θα στηριχθούν οι ενήμεροι ευάλωτοι δανειολήπτες

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αρχικές συζητήσεις που είχε με τις τράπεζες, προς το παρόν «δεν υπάρχουν επίσημες προτάσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση για την εφαρμογή οποιουδήποτε από τα μέτρα και αλλαγές.

Διαβάστε επίσης 0 Τράπεζες: Ο SSM θα κρίνει τα μέτρα στήριξης στα ελληνικά στεγαστικά δάνεια

Οι προτάσεις

Η MS σημειώνει ότι την Παρασκευή, δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις ακόλουθες προτάσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

1) Στήριξη στεγαστικών δανείων: να στηρίξει ευάλωτα νοικοκυριά μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης  στα στεγαστικά δάνεια λόγω υψηλότερων επιτοκίων

2) Προμήθειες και χρεώσεις: η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν προτάσεις για περικοπή 12 κατηγοριών προμηθειών, όπως προμήθειες ανάληψης μετρητών, προμήθειες για την αξιολόγηση επιλογών δανείου, προμήθειες εμβασμάτων κ.λπ.

3) Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το Σάββατο ότι «θα πρέπει (οι τράπεζες) να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων άμεσα και σημαντικά (…) «δίνοντας στις τράπεζες 10 ημέρες» περιθώριο.

Οι επιπτώσεις

Επιδότηση στεγαστικών δανείων: Η τράπεζα αναφέρει ότι οι συνομιλίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποδηλώνουν ότι, βάσει των προκαταρκτικών συζητήσεων, το δυνητικό πρόγραμμα στήριξης στεγαστικών δανείων θα στοχεύει σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρόμοια με τη στήριξη της Γέφυρας, του προγράμματος που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την MS αυτό θα σήμαινε νοικοκυριά με επίπεδα εισοδήματος κάτω των 21 χιλιάδων ευρώ ετησίως, με τη κατηγορία αυτή να αντιπροσωπεύει έκθεση σε στεγαστική δάνεια ύψους ~1 δισ. ευρώ (~3,5% του συνολικού τομέα των στεγαστικών δανείων).

Με βάση την αρχική εκτιμώμενη έκθεση του κλάδου ύψους 1 δισ. ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, υπολογίζει ότι ο αντίκτυπος στο καθαρό εισόδημα του 2023 από την επιδότηση στεγαστικών δανείων 50% θα ήταν μικρότερος από 1%.

Αν η επιδότηση 50% εφαρμοστεί σε ολόκληρο το άνοιγμα στεγαστικών δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, ο αντίκτυπος θα αυξηθεί στο ~9% των καθαρών εσόδων του 2023

Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μεταξύ 21-25% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου δανείων στην Ελλάδα για τις ελληνικές τράπεζες.

Χρεώσεις και προμήθειες: Οι προμήθειες αντιστοιχούν στο 20-23% των συνολικών λειτουργικών εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες και κυμαίνονται μεταξύ 0,55% – 0,68% του μέσου ενεργητικού. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές αλλαγές στις προμήθειες, ωστόσο, κάθε 0,01% χαμηλότερη παραδοχή για τις προμήθειες ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού συνεπάγεται περίπου 1% λιγότερα κέρδη για τις τράπεζες.

Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων: Πρόσφατες συζητήσεις με τις τράπεζες δείχνουν ότι οι μεταβολές των επιτοκίων των καταθέσεων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι χαμηλά, κάτω από 10% και υποδηλώνουν ότι αναμένουν οι μεταβολές των επιτοκίων των καταθέσεων στην Ελλάδα να αυξηθούν σε 50%-65% το 2023, με δυνατότητα αύξησης σε περίπου 80% έως το 2024. Κάθε 5% μεταβολή των επιτοκίων των καταθέσεων για το 2023 έχει ως αποτέλεσμα 1,5%-2% επίπτωση στις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023».

Οι κίνδυνοι

Η έκθεση της Morgan Stanley αναφέρει επίσης ότι ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φέτος, οι μετοχές υποχώρησαν από την προηγούμενη Παρασκευή. Εκτιμά επίσης ότι θα παραμείνουν υπό μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τις κυβερνητικές προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η αμερικανική τράπεζα είχε αναβαθμίσει τις τιμές-στόχους των τραπεζών στo τέλος του προηγούμενου μήνα.

«Ανοδικοί κίνδυνοι»

  • Γρηγορότερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων που οδηγείται από τα κονδύλια της ΕΕ και τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.
  • Υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.
  • Ισχυρότερα μακροοικονομικά μεγέθη οδηγούν τα επίπεδα NPE κάτω από την εκτίμηση της MS.

«Καθοδικοί κίνδυνοι»

  • Η ανάκαμψη σε πρώιμο στάδιο στο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
  • Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.