Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 % προχώρησε την Τετάρτη η Τράπεζα του Καναδά, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ήταν και η τελευταία.

«Με το βλέμμα στο μέλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει αν το επιτόκιο πολιτικής πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω για να φέρει την προσφορά και τη ζήτηση σε ισορροπία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ 400 μονάδων βάσης μέσα σε εννέα μήνες, στο 4,25% -ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2008- για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι αγορές χρήματος είχαν ποντάρει σε αύξηση κατά 0,25%, αλλά η ισχνή πλειοψηφία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε μια κίνηση της τάξης του 0,5%.

Διαβάστε επίσης: Καναδάς: Η Κίνα στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής για τον Ινδο-ειρηνικό

Ο κύκλος σύσφιξης έχει πιθανότατα φτάσει στο ζενίθ του

«Ενώ ο κύκλος σύσφιξης έχει πιθανότατα φτάσει στο ζενίθ του, θα χρειαστεί ο πόνος αυτών των υψηλότερων επιτοκίων να επιμείνει για λίγο καιρό για να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Avery Shenfeld, επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC Capital Markets.

Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη και εξακολουθεί να υπάρχει «υπερβάλλουσα ζήτηση» στην οικονομία.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Υψηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός, υπερτριπλάσιος του στόχου της τράπεζας για 2%, αλλά οι τριμηνιαίοι ρυθμοί μεταβολής του πυρήνα του πληθωρισμού έχουν μειωθεί.

«Η Τράπεζα του Καναδά προχώρησε σήμερα σε μια κάπως ήπια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, ακυρώνοντας τη δική της δήλωση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Stephen Brown, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics.

«Δεν αποκλείουμε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, αλλά η τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Brown.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή