Με την παροχή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών αλλά κι εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι πάροχοι επιδιώκουν να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς αλλά και να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Πρόκειται για τα μέτρα που λαμβάνουν εταιρείες ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο βέβαια και της λήψης σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων για τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να εξοικονομήσετε 350 ευρώ ετησίως

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η κυβερνητική πολιτική των επιχορηγήσεων των λογαριασμών ρεύματος αλλά και η παροχή μπόνους στα τιμολόγια για όσα νοικοκυριά μειώνουν σε σχέση με πέρυσι την κατανάλωση.

Τα παραπάνω περιγράφονται στην έρευνα HEPI (Δείκτης Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας) του Νοεμβρίου που διενεργούν  που διενεργούν  οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT». Η μελέτη αφορά στην πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές. Οι τιμοληψίες πραγματοποιούνται σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Η Αθήνα

Η Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκεται στη 14η θέση σε ό,τι αφορά το ύψος της κιλοβατώρας για τον Νοέμβριο. Η μέση τιμή είναι στα 0,3049 ευρώ/kWh ή 30,49 λεπτά του ευρώ/kWh, όταν η ακριβότερη πόλη είναι το Βερολίνο με υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος (0,6419 ευρώ/kWh ή 64,19 λεπτά του ευρώ/kWh). Η τιμή στην Αθήνα για τα νοικοκυριά είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (0,3299 ευρώ/kWh ή 32,99 λεπτά του ευρώ/kWh).

Οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της πολιτικής των επιδοτήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στις ακριβές πόλεις είναι επίσης η Ρώμη (0,6388 ευρώ/kWh), οι Βρυξέλλες (0,5915 ευρώ/kWh), η Πράγα (0,5338 ευρώ/kWh), η Κοπεγχάγη (0,5237 ευρώ/kWh), το Άμστερνταμ (0,5055 ευρώ/kWh) κ.ο.κ. Αμέσως μετά την Αθήνα ακολουθούν το Παρίσι (0,3008 ευρώ/kWh), το Ελσίνκι (0,2977 ευρώ/kWh), η Λισαβόνα (0,2533 ευρώ/kWh), ενώ οι πλέον φθηνότερες πόλεις είναι το Βελιγράδι (0,0847 ευρώ/kWh), η Βουδαπέστη (0,0906 ευρώ/kWh)

Μετρητά και εκπτώσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη του HEPI σε χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι προχωρούν στην παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά και τις τιμές.

Έτσι στο Λονδίνο, οι πάροχοι ανταμείβουν τους πελάτες τους που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας σε ώρες αιχμής προσφέροντας τους 100 λίτρες μετρητά σε διάστημα δύο μηνών.

Μπόνους για τη μείωση της κατανάλωσης δίνουν και οι εταιρείες ηλεκτρισμού στο Παρίσι.

Στην Πράγα οι προμηθευτές εφαρμόζουν ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας δίνοντας στους πελάτες τους 1.500 κορώνες μετρητά αν μειώσουν κατά 10% τη χειμερινή περίοδο την κατανάλωση τους.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Στην παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας προχωρούν και οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών.

Πάλι στη Μεγάλη Βρετανία, τα νοικοκυριά θα λάβουν έκπτωση 400 λιρών στον λογαριασμό ρεύματος, κατανεμημένη σε 6 ισόποσες δόσεις για περίοδο 6 μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022, μέσω απευθείας πίστωσης από τον προμηθευτή τους.

Ομοίως, στην Ιρλανδία, οι οικικοί καταναλωτές δικαιούνται πίστωση 600 ευρώ, η οποία εφαρμόζεται σε 3 δόσεις των 200 ευρώ, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2022. Η πίστωση θα μεταφερθεί απευθείας μέσω προμηθευτών στους πελάτες τους στον λογαριασμό ηλεκτρικού τους ρεύματος.

Στο Βέλγιο, η αποζημίωση της κυβέρνησης για πρόσθετη στήριξη στα νοικοκυριά περιλαμβάνει ένα πακέτο 122 ευρώ επιστροφή μετρητών το οποίο παρέχεται σε 2 δόσεις των 61 ευρώ μηνιαίως ξεκινώντας από τον Νοέμβριο.

Τέλος, στην Ολλανδία, καθιερώνεται καθεστώς αποζημίωσης 380 ευρώ συνολικά για όλα τα νοικοκυριά, με μηνιαία πίστωση 190 ευρώ για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Φυσικό αέριο

Πολύ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο κινούνται και οι τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα HEPI.

Όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες του Νοεμβρίου η Αθήνα σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών πόλεων βρέθηκε στη 16η θέση ως προς το ύψος της τιμής.

Για την ακρίβεια ήταν στα 0,1213 ευρώ/kWh, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 0,1517 ευρώ/kWh. Η Βιέννη και το Άμστερνταμ έχουν τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, στα 0,2934 ευρώ/kWh και 0,2928 ευρώ/kWh, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια