Το εκλογικό νεύμα του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα του έχει πυροδοτήσει πιο έντονες διεργασίες ετοιμότητας. Το «σκάουτινγκ» των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.

Στις συνεχείς συσκέψεις όπου εξετάζονται κατά μόνας πρόσωπα αλλά και οι προτάσεις των οργανώσεων από όλη την Ελλάδα έχουν προφανώς γνώμη και άλλα στελέχη.

Ας μην ξεχνάμε πως το 2023 είναι και έτος αυτοδιοικητικής μάχης και άρα πρέπει συνδυαστικά να εξετάζονται ορισμένοι και ορισμένες και εδώ καταγράφεται μια δυσκολία εκ των πραγμάτων. Εδώ κρίσιμο ρόλο έχει ο Χρήστος Σπίρτζης για παράδειγμα που τρέχει τα αυτοδιοικητικά. Βέβαια, ανεξάρτητα του «εργαστηρίου» των υποψηφιοτήτων, ένα μεγάλο μέρος του «κλεισίματος» πέφτει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα (για το Επικρατείας για παράδειγμα ή με στόχο το θινκ τανκ του κόμματος).

Τα ονόματα και η ισορροπία του «ανοίγματος»

Μια επίσης αγωνία είναι να ανακοινωθούν όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία από την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα τα πρώτα ονόματα και με όριο το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν νέα «κύματα ανακοινώσεων» ώστε να μπουν όλοι έγκαιρα στη μάχη της κάλπης.

Οι γυναίκες, οι νέοι (όπου σύμφωνα με μια σειρά μετρήσεων έχει το πάνω χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ), οι άνθρωποι από κινήματα πολιτών και από γειτονιές, εργασιακούς χώρους, από την Επιστήμη είναι στο «μικροσκόπιο» του εργαστηρίου της Κουμουνδούρου.

Εδώ βεβαίως ένα ακόμη στοίχημα είναι η ισορροπία του «ανοίγματος». Η στόχευση της προοδευτικής συμπαράταξης αλλά και παράλληλα του «αντιδεξιού ανένδοτου» πρέπει να συνδυαστεί με τις πιο αριστερόστροφες κατηγορίες.

Ανάγκη για «άφθαρτους» υποψηφίους

Ενα «καμπανάκι» που χτυπάνε μια σειρά αναλυτών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανανέωση σε πολλές εκ των εκλογικών περιφερειών αλλά και τους συμβολισμούς που ο καθένας ή καθεμία εξ αυτών θα συμβολίζουν με προσδοκία να είναι «άφθαρτοι» όπως λένε. Μια σαφής πρόθεση είναι να υπάρχει ένα πρώτο πακέτο ονομάτων αλλά και άμεσα νέος – ή νέα – εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, με το δεδομένο πως ο Νάσος Ηλιόπουλος θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α’ Αθήνας.

Ο εκλογικός χρόνος πιέζει εκ των πραγμάτων. Και στον βαθμό που το σενάριο ενός αιφνιδιασμού υπάρχει, κάνει τις «μηχανές» να εργάζονται στο φουλ. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις που δεν βγάζουν συριζαϊκή ανάταξη, η πίεση από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο πεδίο των επαναπατρισμών σε μια σειρά από νομούς, το ακόμη υπαρκτό μα ανθεκτικό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο λαμβάνονται υπόψη και για τις υποψηφιότητες αυτές τις ημέρες.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα