
Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η πρόταση των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος επιδότησης των δόσεων ευάλωτων νοικοκυριών με ενήμερο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου.
Η έγκριση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης χρηματοδοτούμενης από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα δράσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνέχεια των κυβερνητικών πιέσεων για ανακούφιση των δανειοληπτών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ακρίβειας.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Εως το Πάσχα τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια – Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι περιορισμοί
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν πως είναι θέμα ημερών να ληφθεί η οριστική απόφαση από τον επόπτη για το ζήτημα, ώστε να οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση άμεσα και το μέτρο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2023.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίμετρος των δικαιούχων, με βάση το πλάνο των πιστωτικών ιδρυμάτων κινείται στη ζώνη των 20.000 δανειοληπτών.
Επιδότηση δηλαδή θα δοθεί περίπου στο 4% των ενήμερων στεγαστικών δανείων που βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών.
Το ύψος της θα προκύπτει κάθε μήνα από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022. Από τον κουμπαρά που προτείνεται να δημιουργηθεί θα καλύπτεται για ένα χρόνο το 50% της επιβάρυνσης.
Έτσι, πχ. αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ανερχόταν σε 600 ευρώ και αυτή του ερχόμενου Φεβρουαρίου φτάσει τα 700 ευρώ, το 50 ευρώ θα πληρώνονται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη.
Παρεμβάσεις σε προμήθειες
Εξάλλου, παρεμβάσεις αναμένονται, ενδεχομένως και πριν το τέλος της χρονιάς, σε κάποιες από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα δεν είναι υψηλές, όπως προκύπτει από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει το εισόδημα από προμήθειες στα συνολικά καθαρά τους έσοδα.
Όπως λένε είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2022 σε επίπεδο ομίλων αντιπροσώπευαν στην Ελλάδα το 25% των καθαρών εσόδων έναντι 35% και πλέον κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ως προς τα καταθετικά επιτόκια, ήδη τρεις συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίοι πλέον διατίθενται με ετησιοποιημένες αποδόσεις έως και 0,80%.
Μετά την επικείμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, θα ακολουθήσουν κι άλλες αναπροσαρμογές, καθώς ένα μέρος της αναπροσαρμογής των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ θα περάσει στα εγχώρια δελτία επιτοκίων.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς