
Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η πρόταση των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος επιδότησης των δόσεων ευάλωτων νοικοκυριών με ενήμερο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου.
Η έγκριση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης χρηματοδοτούμενης από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα δράσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνέχεια των κυβερνητικών πιέσεων για ανακούφιση των δανειοληπτών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ακρίβειας.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Εως το Πάσχα τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια – Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι περιορισμοί
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν πως είναι θέμα ημερών να ληφθεί η οριστική απόφαση από τον επόπτη για το ζήτημα, ώστε να οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση άμεσα και το μέτρο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2023.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίμετρος των δικαιούχων, με βάση το πλάνο των πιστωτικών ιδρυμάτων κινείται στη ζώνη των 20.000 δανειοληπτών.
Επιδότηση δηλαδή θα δοθεί περίπου στο 4% των ενήμερων στεγαστικών δανείων που βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών.
Το ύψος της θα προκύπτει κάθε μήνα από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022. Από τον κουμπαρά που προτείνεται να δημιουργηθεί θα καλύπτεται για ένα χρόνο το 50% της επιβάρυνσης.
Έτσι, πχ. αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ανερχόταν σε 600 ευρώ και αυτή του ερχόμενου Φεβρουαρίου φτάσει τα 700 ευρώ, το 50 ευρώ θα πληρώνονται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη.
Παρεμβάσεις σε προμήθειες
Εξάλλου, παρεμβάσεις αναμένονται, ενδεχομένως και πριν το τέλος της χρονιάς, σε κάποιες από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα δεν είναι υψηλές, όπως προκύπτει από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει το εισόδημα από προμήθειες στα συνολικά καθαρά τους έσοδα.
Όπως λένε είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2022 σε επίπεδο ομίλων αντιπροσώπευαν στην Ελλάδα το 25% των καθαρών εσόδων έναντι 35% και πλέον κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ως προς τα καταθετικά επιτόκια, ήδη τρεις συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίοι πλέον διατίθενται με ετησιοποιημένες αποδόσεις έως και 0,80%.
Μετά την επικείμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, θα ακολουθήσουν κι άλλες αναπροσαρμογές, καθώς ένα μέρος της αναπροσαρμογής των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ θα περάσει στα εγχώρια δελτία επιτοκίων.


Latest News

Ποια ακίνητα μπορούν να χτιστούν σε δασικές εκτάσεις – Οι εξαιρέσεις
Τι προβλέπει οδηγία του υπ. Περιβάλλοντος

Έμφραγμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Που οφείλονται οι καθυστερήσεις
Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και γιατί υπάρχουν ουρές - Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών έχουν συσσωρευτεί 7.000 πράξεις

Στα σκαριά η Τουριστική Πολεοδομία για fast track αδειοδοτήσεις επενδύσεων
Θα αφορά έκδοση αδειών δόμησης για πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και έλεγχο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στo Airbnb τον Φεβρουάριο - Οι προοπτικές για φέτος [Πίνακας]
Τι ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα της AirDNA

Ο «θησαυρός» του ΕΦΚΑ έχει αξία άνω του 1 δισ. ευρώ
Ποια ακίνητα μένουν αναξιοποίητα

Τα «βαριά πορτοφόλια» ψάχνουν σπίτι στην Ελλάδα - Με ποιες περιοχές φλερτάρουν...
Ακίνητα αξίας πάνω από 10 δισ. ευρώ ζητήθηκαν πέρυσι στην χώρα μας από τους πελάτες της Sotheby's International Realty

Το μεγάλο έγκλημα με τα 70 χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου - Τα «φιλέτα» που μένουν στα... αζήτητα
Διαχρονική αποδεικνύεται η αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τον «θησαυρό» του και να δώσει μια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα

Καταγγελία: Fund κατάσχεσε σπίτι του τέως ΟΕΚ που είναι ακατάσχετο
Τι δήλωσε στο MEGA η κ. Ελένη για το σπίτι που βγήκε σε πλειστηριασμό.
![Ακίνητα: Τα παλιά γραφεία που γίνονται Airbnb και οι 3 ταχύτητες – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/office-g3d618a179_1920-600x401.jpg)
Ποια γραφεία νοικιάζονται 35 ευρώ το τ.μ. και ποια γίνονται Airbnb [γραφήματα]
Χαοτικές οι διαφορές μεταξύ ΑΑΑ γραφείων και γραφείων χαμηλής ποιότητας ή σε δευτερεύουσες θέσεις - Τι αποκαλύπτει έρευνα της Geoaxis

Πιέσεις για μόνιμη ρύθμιση στα αδήλωτα τετραγωνικά - Πού εντοπίζονται λάθη
Λογιστές ζητούν να ανοίξει ξανά την πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους