
Περισσότερες από 2.500 αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις για τα τρία νέα προγράμματα «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης που «άνοιξαν» χθες, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως τονίζεται, οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη 30.000 ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους, γυναίκες, μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες.
Τα πρόγραμματα
Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι ενστάσεις στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 14.800 ευρώ
Συγκεκριμένα, χθες ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα εξής προγράμματα:
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
- Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και στους ωφελούμενους θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην εργασιακή επανένταξή τους, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:
-3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.
-7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση.
Διαβάστε επίσης: 90 επιχειρήσεις προσφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας – Oι περιζήτητες ειδικότητες
Τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ενώ για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, δικαιούχοι είναι και οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon
Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.
Μία από τις σημαντικές καινοτομίες στα νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας αποτελεί η δυνατότητα επιλογής για το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση μπορεί να διαλέξει: 1) είτε το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, οπότε θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα), 2) είτε το καθεστώς του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) και να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.


Latest News

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία από την ΔΥΠΑ
Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Δήμου Ιωαννιτών

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ανεργία νέων και γυναικών - Τι δείχνουν τα στοιχεία [Πίνακες]
Σταθερή η ανεργία στην Ευρώπη λίγο πάνω από 6%
![Δώρο Πάσχα: Πώς διαμορφώνεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/DORO-PASXA-600x395.jpg)
Πώς διαμορφώνεται το δώρο Πάσχα με τον νέο κατώτατο μισθό [πίνακες]
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Ελαφρύτερος ο «λογαριασμός» για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Τι φόρο γλιτώνουν
Ανάποδα μετράει το ρολόι για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Από «κόσκινο» τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Πώς και πότε θα διασυνδεθούν οι ταμειακές με τα POS - Νέα «μηχανάκια» για τις αποδείξεις της εστίασης

Πόσα χρωστούν οι Έλληνες στην εφορία - Η «ακτινογραφία» των οφειλετών
Αυξήθηκαν κατά 16.865 όσοι χρωστούν από 50 - 500 ευρώ - Συνολικά 9.022 ΑΦΜ χρωστούν 90,903 δισ. ευρώ

Θυσιάζουν τις υψηλές συντάξεις λόγω ακρίβειας οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ

Πότε καταβάλλει ο ΕΦΚΑ το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς - Ποια είναι τα ποσά
Το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι κλιμακούμενο, από 200, 250, έως και 300 ευρώ

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Σημαντική καινοτομία στην προσπάθεια για αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης