Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενένο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν, μειώνοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τα κάτω, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Eμπορίου.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία και 7,4% σε ετήσια, που ήταν ο πιο αργός ρυθμός 12μήνου από τον Μάιο του 2021. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Χαμηλότερα από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Ο δομικός ΔΤΠ -δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,4%, επίσης έναντι εκτίμησης 0,2%. Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι 6,6% τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός χονδρικής στον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε αύξηση 0,4% έναντι 0,1% τον Οκτώβριο. Το ένα τρίτο αυτής της αύξησης προήλθε από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,3%. Αυτό αντισταθμίστηκε κάπως από την απότομη μείωση του κόστους μεταφοράς επιβατών, το οποίο μειώθηκε κατά 5,6%.

Από την πλευρά των αγαθών, ο δείκτης αυξήθηκε μόλις 0,1%, σημείωνοντας κατακόρυφη πτώση από την αύξηση 0,6% του Οκτωβρίου. Αυτή η μέτρια αύξηση ήρθε παρά την εκτόξευση των τιμών των νωπών και ξηρών λαχανικών κατά 38,1%. Οι τιμές κινήθηκαν υψηλότερα σε πολλές κατηγορίες τροφίμων, παρά την πτώση κατά 6% του αντίστοιχου δείκτη βενζίνης.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενώ ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Οι αγορές θα στρέψουν τώρα την προσοχή τους στην πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευθεί το πρωί της Τρίτης. Μία ημέρα αργότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της με ανακοίνωση σχετικά με το πού θα κινηθούν τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή