Αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, γεγονός που αποτελεί περαιτέρω ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου και κατά 8% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση του ΔΤΠ κατά 0,4% και 8,3% στο 12μηνο. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 0,2% αντί για 0,4% που ήταν η αρχική δημοσιοποίηση.

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Στροφή σε πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων

H πορεία του πληθωρισμού

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία και για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν χαμηλότερα από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο. Ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το 8% ετησίως για πρώτη φορά το τελευταίο οκτάμηνο. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,4% έναντι 5,6% τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση και ανακάμπτουν οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακάμπτουν.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν όμως ότι η  αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και εκτιμούν ότι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα.

Η Fed στις αρχές του μήνα προχώρησε στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι ο αγώνας της για τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα απαιτήσει περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή