«Το 2023 δεν πρόκειται να είμαι υποψήφια για κανένα αξίωμα, ούτε για πρόεδρος, ούτε για γερουσιαστής», δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη της κεντροαριστερής πρώην προέδρου, νυν αντιπρόεδρου και εξ αξιώματος προέδρου της Γερουσίας της Αργεντινής από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπουένας Άιρες, την Τρίτη, σε έξι χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Η ίδια απορρίπτει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας ότι στοχοποιείται από μια πολιτικά υποκινούμενη από την δεξιά αντιπολίτευση «δικαστική μαφία», με στόχο την ηθική και πολιτική εξόντωσή της. Σε αυτό το φόντο ανακοίνωσε ότι «το όνομά μου δεν θα είναι σε κανένα ψηφοδέλτιο».

Διαβάστε επίσης: Περού: Στη δίνη πολιτικής κρίσης

«Τελειώνω στις 10 Δεκεμβρίου [του 2023] και θα πάω στο σπίτι μου», διακήρυξε η «Κυρία», όπως την αποκαλούν στη χώρα της, όπου πολλοί τη θεοποιούν και άλλοι τη μισούν θανάσιμα.

Μόλις την 1η Σεπτεμβρίου άλλωστε η ίδια επέζησε από καθαρή τύχη απόπειρας δολοφονίας εναντίον της, έξω από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες. Το όπλο του ακροδεξιού δράστη, με το οποίο τη σημάδευε στο κεφάλι, έπαθε εμπλοκή.

«Ας με βάλουν φυλακή!», λέει τώρα η Κίρσνερ, αν και λόγω των αξιωμάτων που κατέχει δεν μπορεί να εκτελεστεί άμεσα η σε βάρος της ποινή.

Για την ακρίβεια, έχει ασυλία για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο, μέχρι να λήξει και τυπικά η θητεία της στην αντιπροεδρία, μετά τις προγραμματισμένες γενικές εκλογές για τον Οκτώβριο του 2023.

Με την ανακοίνωσή της, η ίδια έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Για να αποκλειστεί πάντως η Κίρσνερ δια βίου από τα αιρετά αξιώματα, όπως αποφάσισε επίσης το δικαστήριο, θα πρέπει να τελεσιδικήσει η καταδίκη.

Θεωρείται βέβαιο ότι η «Σιδηρά Κυρία» της Αργεντινής θα ασκήσει έφεση. Η υπόθεση μπορεί να φτάσει μέχρι και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Διαδικασία, που θα διαρκέσει χρόνια…

Σκοτεινές διαδρομές

Πρώην βουλευτής, έπειτα πρώτη κυρία της Αργεντινής -που πολλοί χαρακτήριζαν «νέα Εβίτα»- αργότερα γερουσιαστής και μετέπειτα η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, η Κριστίνα Κίρσνερ παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενη για σκάνδαλο διαφθοράς, κατά τη 12ετία (2003-2015) που ο εκλιπών σύζυγός της, πρώην πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ, και η ίδια είχαν διαδοχικά τα «ηνία» της εξουσίας.

Στο επίκεντρο της δίκης ήταν οι αναθέσεις δημοσίων έργων στην νότια επαρχία Σάντα Κρους, στην Παταγονία, πολιτικό «οχυρό» των Κίρσνερ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, λίγες ημέρες πριν ο Νέτορ Κίρσνερ αναλάβει προεδρικά καθήκοντα το 2003, ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του μια κατασκευαστική εταιρεία, την Austral Construcciones, βάζοντας ως «βιτρίνα» επικεφαλής της έναν συνεργάτη και οικογενειακό φίλο τους: τον Λάσαρο Μπάες, πρώην διευθυντή της Τράπεζας της Σάντα Κρους.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η εταιρεία επιλέχθηκε για την  κατασκευή 51 δημόσιων έργων -τη «μερίδα του λέοντος»- στην Σάντα Κρους. Μόνο δύο παραδόθηκαν εγκαίρως. Τα μισά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Πάγιες ήταν οι παχυλές υπερτιμολογήσεις, κυρίως -όπως αναφέρεται- τα έτη 2007 και 2011. Δύο εκλογικές χρονιές, που σηματοδότησαν την άνοδο και παραμονή της Κίρσνερ στην προεδρία της Αργεντινής.

Κατά τους εισαγγελείς, οι χρονικές αυτές συμπτώσεις «έδειχναν» συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της κατασκευαστικής για τις προεκλογικές εκστρατείες εκείνων των περιόδων.

Η Austral Construcciones κατέβασε ρολά το 2015, όταν η Κίρσνερ αποχώρησε από την προεδρία. Όμως οι κατηγορίες σε βάρος της για σύσταση «παράνομης οργάνωσης» κατέπεσαν.

Ο Λάσαρο Μπάες εν τω μεταξύ -που πέρυσι καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος- κρίθηκε επίσης ένοχος στη δίκη της Τρίτης, μαζί με άλλους έντεκα συγκατηγορούμενους.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Χοσέ Λόπες, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων επί προεδρίας της Κίρσνερ, ο οποίος είναι ήδη υπό κράτηση για άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Προ επταετίας, είχε ξεσπάσει σάλος όταν συνελήφθη να μεταφέρει σάκους σε ένα μοναστήρι, γεμάτους χαρτονομίσματα και τιμαλφή συνολικής αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων…

Η επόμενη ημέρα

Κατά την υπερασπιστική γραμμή της Κίρσνερ, η εισαγγελία δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τη συνδέει άμεσα με την ανάθεση των έργων. Οι επενδύσεις, τόνισε η ίδια, είχαν την έγκριση του Κογκρέσου και τον προϋπολογισμό είχαν υπερψηφίσει ακόμη και σύμμαχοι του δεξιού διαδόχου της στην προεδρία, Μαουρίσιο Μάκρι.

Καταγγέλλει ότι η καταδίκη της -η πρώτη εν ενεργεία αντιπροέδρου στα χρονικά της Αργεντινής- ήταν προαποφασισμένη.

Κάνει μάλιστα παραλληλισμούς με το πραξικόπημα κατά του Χουάν Περόν, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά είναι «ένα παρακρατικό σύστημα» που αποφασίζει ποιος μπορεί να είναι στην εξουσία.

Συχνά συγκρίνει την περίπτωσή της με αυτή του πρώην και νέου  προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Με θέλουν νεκρή ή στη φυλακή», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας το δικαστήριο «εκτελεστικό απόσπασμα». Οι λόγοι και το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια απόφαση θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο του 2023. Μόνο τότε μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της, θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της.

Αν η ποινή της επικυρωθεί μετά από εφέσεις προτού ολοκληρώσει την θητεία της στην αντιπροεδρία, θα πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμα. Καθώς ωστόσο τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα κλείσει τα 70, μπορεί τελικά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε περίπτωση που αθωωθεί, αντίθετα, θα μπορεί θεωρητικά να θέσει υποψηφιότητα ακόμη και για την προεδρία στις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου, εφόσον φυσικά δεν επιμείνει στις τελευταίες ανακοινώσεις της για αποχώρηση από την πολιτική -κάτι που έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

Στο περονικό κόμμα της επικρατεί ήδη αναβρασμός με τις εξελίξεις, ενώ τον προβληματισμό εντείνει το γεγονός ότι η δημοτικότητα του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες είναι στα τάρταρα.

Σε βάρος της Κίρσνερ πάντως εκκρεμεί ακόμη μια δίκη, με κατηγορίες για δωροδοκία από επιχειρηματίες, με επίκεντρο και πάλι δημόσια έργα. Σε αυτή, κατηγορούμενοι είναι επίσης πρώην δημόσιοι αξιωματούχοι αρκετοί επιχειρηματίες, αλλά και ένας συγγενής του Μαουρίσιο Μάκρι.

Τα οικονομικά δεινά της λατινοαμερικανικής χώρας εν τω μεταξύ εντείνονται, με δημοσιονομικά ελλείμματα, αργή ανάπτυξη, υψηλό ποσοστό ανεργίας και δυσθεώρητο πληθωρισμό που ως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει το 100%, φτάνοντας σε υψηλό 30ετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα