
Προς νέα – σταδιακή – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για την κύρια ασφάλιση όσο και για την επικουρική ασφάλιση οδεύει η κυβέρνηση, εφόσον διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης και περιορισθεί η εισφοροδιαφυγή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει νέα μείωση των εισφορών – σταδιακά – η οποία θα φθάσει μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στην περίπτωση αυτή η συνολική ελάφρυνση – μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα φθάσει τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Πώς η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια και υπολείπεται 0,6 ώστε να ολοκληρωθεί η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση.
Το νέο επικουρικό
Στο μεταξύ τεράστια ανταπόκριση σημειώνει το νέο επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ στο οποίο έχουν ενταχθεί 140.000 ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας – με την λειτουργία του νέου ταμείου στις αρχές του έτους – αναμενόταν περί τις 60.000 ασφαλισμένου τον πρώτο χρόνο.
Πάντως, η αυξημένη ένταξη ασφαλισμένων αποδίδεται και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της από το 17,5% στο 11,6 %, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει περαιτέρω μείωση και των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νέο ταμείο (ΤΕΚΑ) από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις.
Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.


Latest News
![Ακατάσχετος λογαριασμός: Τι αλλάζει από το 2023 – Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/επιστροφη-φορου-2-600x363.jpg)
Αλλάζει ο ακατάσχετος λογαριασμός - Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]
Ο ακατάσχετος λογαριασμός και οι νέες ρυθμίσεις έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Παρατείνεται το πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο Δημόσιο
H απασχόληση των ωφελούμενων συνεχίζεται υπό τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις

Κατώτατο μισθό 826 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ
Στη δημοσιότητα η πρόταση της συνομοσπονδίας - Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ

Άνοιξε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα IG@work - Τι περιλαμβάνει, ποιους αφορά
Συνδέει ανθρώπους υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης, με βιομηχανίες και επιχειρήσεις τεχνολογίας

Ηλεκτρονική υπηρεσία για έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (Δ' μέρος)
Θέματα που αφορούν την ασφάλιση του μη μισθωτού, ατομικώς δρώντα και τα τεχνικά θέματα που βάζει η απόφαση.

Νέοι Γενικοί Διευθυντές στην ΑΑΔΕ
Τρία νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν καθήκοντα

Ποιοι και πώς θα γλιτώσουν την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις. Μέχρι 31/5 η υποβολή των δικαιολογητικών. Ανοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ειδική ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο γουνοποιίας
Οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες

Συνεχίζεται η πτώση της ανεργίας - Στο 11,6% τον Δεκέμβριο
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 545.372 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 57.565 άτομα