Τέλος εποχής για το ολλανδικό ιστιοφόρο «Earl of Pembroke» τύπου μυοδρόμωνα ή μπάρκο (παλαιό εμπορικό τρικάταρτο πλοίο), το οποίο είχε εμφανιστεί σε περισσότερες από δώδεκα ταινίες, καθώς πήρε το δρόμο για τα διαλυτήρια μετά από 77 χρόνια υπηρεσίας.

Το θρυλικό ιστιοφόρο, πρωταγωνίστησε στις κινηματογραφικές παραγωγές των «Treasure Island, Alice in Wonderland και Cloud Atlas», με τη βοήθεια ρυμουλκών πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι.

Διαβάστε επίσης: Κρυμμένοι θησαυροί στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας

Όπως τονίζεται, το σκάφος κατασκευάστηκε στη Σουηδία το 1945 ως Orion και ήταν ένα από τα τελευταία ιστιοφόρα φορτηγά πλοία, μεταφέροντας για ένα μεγάλο διάστημα ξυλεία στη Βαλτική.

Η νέα καριέρα

Το «Earl of Pembroke» τελείωσε την καριέρα του ως εμπορικό πλοίο το 1974, αλλά σύντομα παρελήφθη από την εταιρεία παραγωγής ταινιών. Ξεκίνησε επισκευή το 1984 και ξαναβγήκε στο νερό τρικάταρτη μπάρκα του 18ου αιώνα το 1995. Το νέο της όνομα, «Earl of Pembroke», ήταν το αρχικό όνομα του διάσημου πλοίου «Endeavor» του James Cook.

Στη νέα του καριέρα το ιστιοφόρο συμμετείχε σε περισσότερες από δώδεκα τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των «Longitude, Treasure Island, The Count of Monte Cristo, Cloud Atlas και Brotherhood of the Wolf».

Το πλόιο άλλαξε χέρια το 2012 και συνέχισε να συμμετέχει σε φεστιβάλ στη Βόρεια Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταπωλήθηκε ξανά το 2017 στην Scarlet Sails Ltd. Τα τελευταία χρόνια, είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Den Helder της Βόρειας Ολλανδίας. Ωστόσο, το κόστος συντήρησης  ήταν τεράστιο για τον σημερινό ιδιοκτήτη και πάρθηκε η απόφαση να οδηγηθεί σε διαλυτήριο στο κοντινό Kampen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία