Κανονικά διεξάγεται η πλειονότητα των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, παρά το κύμα ανακοπών από τους δικηγόρους των δανειοληπτών, στη βάση μίας απόφασης τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγορεύει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να εκπροσωπούν στα δικαστήρια τους ιδιοκτήτες των χρεών (funds).

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή από τον κλάδο των servicers, στο 80% των περιπτώσεων το δικαστήριο αποφασίζει τη συνέχιση της αναγκαστικής εκτέλεσης, στηριζόμενο στις άλλες 12 αντίθετες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το ζήτημα.

Τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς από τις αρχές Νοεμβρίου έως και χθες, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τους 7.930 οι 5.810 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί: Φρένο» στις εξώσεις για πλειστηριασμό με απόφαση σταθμό του Πρωτοδικείου Ηλείας

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι διαχειριστές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έχει οριστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ερμηνεύσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία για την όσο το δυνατό ταχύτερη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαχειρίζονται.

Σημειώνεται πάντως ότι οι εργασίες της επόμενης χρονιάς θα επηρεαστούν και από τη διπλή κατά τα φαινόμενα εκλογική αναμέτρηση.

Ειδικότερα, αν υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά για τρεις περίπου μήνες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, ανάλογα με το χρόνο των εκλογών, οι πλειστηριασμοί να σταματήσουν κάποια στιγμή την άνοιξη για να επανεκκινήσουν το φθινόπωρο του 2023, μιας και τον Αύγουστο τα δικαστήρια δεν λειτουργούν.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, εξ αυτού του λόγου θα μπορούσαν να προκληθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης.

Ο βασικός κίνδυνος είναι μην επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οδηγώντας σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε κατάπτωσή τους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος.

Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει πωλήσεις κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά, επιδρώντας αρνητικά στις ανακτήσεις, αλλά και στην προσπάθεια αναγέννησης επιχειρήσεων με προοπτικές ανασύνταξης.

Ετοιμάζουν κλαδικά πακέτα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστές επισφαλών απαιτήσεων επεξεργάζονται  αυτήν την περίοδο σχέδια για την πώληση κλαδικών πακέτων κόκκινων δανείων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συμφωνία που πέτυχε η Intrum Hellas στον τουριστικό τομέα, για την πώληση χαρτοφυλακίου ύψους 290 εκατ. ευρώ, με υποθήκη 75 ξενοδοχεία μεσαίας και μικρομεσαίας δυναμικότητας.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής απελευθερώνει δεσμευμένα επί χρόνια ενέχυρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.

Αντίστοιχα deals θα επιχειρηθούν στους κλάδους των τροφίμων, των μεταφορών, των logistics και των οινοποιείων, για τους οποίους γίνονται ανάλογοι σχεδιασμοί.

Κρίσιμο σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, είναι το μέγεθος. Οπως λένε, «η ελληνική αγορά είναι κατακερματισμένη και η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία δυναμικών επιχειρήσεων, ικανών να πρωταγωνιστούν ακόμη και διεθνώς».

Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο των servicers προβλέπει τη συνένωση πτωχευμένων εταιρειών με στόχο την ανάδειξη σχημάτων βιώσιμων και ανταγωνιστικών μέσω οικονομιών κλίμακος και ως εκ τούτου επενδυτικά ελκυστικών για την προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα