Κάτοχος μαύρης ζώνης στο βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου, δεινός σκακιστής και μανιώδης ποδηλάτης, ο 53χρονος σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan είναι αυτός που ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομικής αυτοκρατορίας των Al Nahyan, της πλουσιότερης οικογένειας στον κόσμο με περιουσία 300 δισ. δολάρια.

Κατέχοντας τη θέση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σεΐχης Tahnoon είναι επίσης πρόεδρος της ADQ, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με ένα ευρύ φάσμα μεγάλων επιχειρήσεων που καλύπτουν βασικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Άμπου Ντάμπι, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Group 42 και του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας First Abu Dhabi Bank.

Διαβάστε επίσης – Το μεγάλο deal για το Nammos, ο ρόλος του Πέτρου Στάθη και τα πετροδολάρια

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο βαθύπλουτος πλην αινιγματικός σεΐχης, αδερφός του κυβερνήτη του Άμπου Ντάμπι, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε μια νέα οντότητα: το «Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων», το οποίο έχει συσταθεί για να επιβλέπει τις χρηματοοικονομικές, επενδυτικές και οικονομικές υποθέσεις του Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης – Στην Αθήνα επιχειρηματική αποστολή από τα Εμιράτα

Το φιλέτο κάτω από την Ακρόπολη

Εκείνη την εποχή ήταν που έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας, καθώς «χτύπησε» ένα ακίνητο-φιλέτο στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, το οποίο είχε βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Tο πολυτελές 5όροφο νεοκλασικό, που κάποτε άνηκε στον πάλαι ποτέ «Μίδα της Σοφοκλέους» Γιάννη Τζιβέλη, στον ακριβότερο και πιο αριστοκρατικό πεζόδρόμο της χώρας, εκποιήθηκε μετά από αρκετούς άγονους πλειστηριασμούς χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το τελικό τίμημα.

Διαβάστε επίσης: HAE: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Αν και οι φήμες ήθελαν το πενταώροφο οίκημα να μεταμορφωνόταν σε συγκρότημα luxury κατοικιών για ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα, μάλλον ιδιοχρησιμοποιείται.

Μετά το Nammos η Ερμιόνη

Πριν δύο μέρες όμως, ο σεΐχης, ή σωστότερα η εταιρεία του, η Alpha Dhabi Holding, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επενδυτικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χρηματιστηριακής αξίας 70 δισ. δολαρίων, επανήλθε στην ελληνική επικαιρότητα.

Και ο λόγος ήταν η είσοδός της στο μετοχικό κεφάλαιο του Nammos μετά από συμφωνία με τη Monterock International πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας Πέτρος Στάθης.

Η νέα κοινοπραξία που φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον παγκόσμιο κλάδο της high end ξενοδοχίας και εστίασης, δεν είναι όμως η μόνη «μπίζνα» του σεΐχη με ελληνικά χρώματα.

Την ίδια μέρα μάλιστα που ανακοινώθηκε επίσημα το mega deal του Nammos, αναρτήθηκε στην Enterprise Greece, προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο της στρατηγικής επένδυσης της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, στην περιοχής της Ερμιονίδας.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία «ΣΚΑΡΛΕΤ ΜΠΗΤΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «SCARLET BEACH», με μοναδικό μέτοχο την αλλοδαπή εταιρεία με την επωνυμία «HD CHELI INVESTMENT RSC LTD».

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Scarlet Beach συμμετέχει η Lasky Sofia Abdellatif, μη εκτελεστική πρόεδρος της International Holding Company, με πρόεδρο τον σεΐχη Tahnoon.

Επένδυση 203 εκατ. ευρώ

Το αντικείμενο του επιχειρησιακού σχεδιασμού αφορά στην ίδρυση και λειτουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Πετροθάλασσα της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, του Δήμου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με βάση τον σχεδιασμό, το ξενοδοχείο θα διαθέτει 100 δωμάτια και 15 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες προς πώληση ή/ και εκμετάλλευση.

Το τουριστικό project έχει προϋπολογισμό 203 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει κατά βιώσιμο τρόπο 188 νέες ετήσιες μονάδες εργασία.

Το αγροτεμάχιο στο οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί το θέρετρο έχει έκταση 234,7 στρέμματα και βρίσκεται στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, 2,7 χιλιόμετρα ανατολικά της Πετροθάλασσας, 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ερμιόνης και 9,5 χιλιόμετρα ανατολικά από το Πόρτο Χέλι.

Η τοποθεσία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και θέα στη θάλασσα. Σύμφωνα με το φάκελο της επένδυσης, το προτεινόμενο έργο συνάδει με τις γενικές κατευθύνσεις του καθώς βρίσκεται σε Ζώνη με Δυνατότητα Τουριστικής Ανάπτυξης. Επιπλέον το έργο βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000 ή Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο κλπ) και εκτός δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων, διατηρητέων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών, κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων, οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών, εθνικών δρυμών και υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Η διαβούλευση

Η εταιρεία επιθυμεί την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Στρατηγική Επένδυση 1» (άρθρο 2, παράγραφος 1αα), αιτούμενη τη λήψη κινήτρων των άρθρων 7 (ΕΣΧΑΣΕ) και άρθρο 8 Φορολογικά κίνητρα (παράγραφο 2, περίπτωση α).

Ο επενδυτικός φάκελος «Τουριστική Ανάπτυξη – Σύνθετη Τουριστική Μονάδα» της εταιρείας «ΣΚΑΡΛΕΤ ΜΠΗΤΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» κατατέθηκε στην εταιρεία Enterprise Greece με την υπ’ αριθ. 10100/23-6-2022 αίτηση η οποία τροποποιήθηκε με τα υπ’ αριθ. 101107/07-11-2022 συμπληρωματικά στοιχεία. Η διαδικασία έχει τεθεί σε καθεστώς διαβούλευσης έως και τις 18/12.

Και στο ελαιόλαδο

Όπως φημολογείται ο σεΐχης Tahnoon ιδιωτικά δραστηριοποιείται και στο ελληνικό ελαιόλαδο, με επενδύσεις σε εκτάσεις ελαιοκαλλιεργειών σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, καθώς και μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία