Εκτίναξη, κατά τουλάχιστον 50%, κατέγραψαν οι επενδύσεις στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα μέσω της «χρυσής βίζας», η οποία παρέχει σε πλούσιους ξένους δικαιώματα διαμονής. Και όλα αυτά καθώς η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την πιθανότητα κατάργησης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας για την άνοδο των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επισταμένα τον τερματισμό τέτοιων εθνικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, στην Πορτογαλία, έχει προσελκύσει 6,6 δισ. ευρώ σε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει στην αγορά ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: Χρυσή βίζα: Η σύσταση της Κομισιόν, η απάντηση της Μόσχας και η κατάσταση στην Ελλάδα

Προκειμένου να υποβάλουν αίτηση, οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στην Πορτογαλία και στη συνέχεια, τους δίνεται δικαίωμα διαμονής και τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε χώρες της ΕΕ.

Αμφισβήτηση από τον Αντόνιο Κόστα

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να αξιολογήσει το 10ετές πρόγραμμα, αμφισβητώντας κατά πόσον εξακολουθεί να δικαιολογείται.

Από την πλευρά του, ο Μουράτ Κοσκούν, διευθύνων σύμβουλος της Get Golden Visa, σημείωσε ότι τα σχόλια του Κόστα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο στην όρεξη» για το μέτρο, με την εταιρεία του να βλέπει πενταπλάσια αύξηση των αιτήσεων. Μάλιστα, τα στοιχεία του συνοριακού οργανισμού SEF την Κυριακή έδειξαν ότι οι επενδύσεις μέσω της «χρυσής βίζας» αυξήθηκαν κατά 48% τον Νοέμβριο σε 65 εκατομμύρια ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 41% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Vasco Silva, διευθύνων σύμβουλος της Kleya, η οποία βοηθάει τους ξένους να μετακομίσουν στην Πορτογαλία, δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε λάβει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβαινε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι επενδυτές βιάστηκαν να πάρουν την απόφασή τους σε περίπτωση που το πρόγραμμα άλλαζε ή καταργούνταν.

«Εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα διαμονής μέσω επενδύσεων, (οι επενδυτές) απλώς θα αγνοήσουν τη χώρα», προειδοποίησε ο Βάσκο Σίλβα διευθύνων σύμβουλος της Kleya, η οποία βοηθάει τους ξένους να μετακομίσουν στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από 10.000 βίζες που έχουν εκδοθεί από το 2012 έχουν βάλει τη χώρα στον χάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή