Ως μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ερμηνεύεται η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποστείλει την πρώτη υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της στο Πεκίνο, μετά την δέσμευση τον περασμένο μήνα στο Μπαλί που είχαν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο αμερικανός ομόλογός του  Τζο Μπάιντεν. 

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα συνοδεύσει την διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Κίνα και την Ταϊβάν Λόρα Ρόζενμπεργκερ από τις 11 ως τις 14 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτοί θα επισκεφθούν την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Αλλάζει τη στρατηγική της προς την Κίνα και «προκαλεί» τις ΗΠΑ

Η αποστολή

Στην Κίνα ο Κρίτενμπρινκ θα έχει ως αποστολή να πάρει την σκυτάλη από τον Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες είχαν τότε δεσμευτεί “να συνεχίσουν να διαχειρίζονται με υπεύθυνο τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μας και να διερευνήσουν πιθανούς τομείς συνεργασίας”, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπάιντεν και ο Σι είχαν κυρίως συζητήσει πάνω σε πρόσφατα θέματα διαφωνίας, όπως το μέλλον της Ταϊβάν, οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εισαγωγές κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων ή ακόμη οι ελιγμοί επιρροής της Κίνας στον κόσμο.

Ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα προετοιμάσει επίσης την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η οποία προβλέπεται για τις αρχές του 2023 και θα είναι η πρώτη εξέχοντα διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής